Русия готова да достави 100 милиона дози „Спутник V“ в ЕС след март!

Свят

След като руската ваксина „Спутник V“ спаси Москва от коронавируса, Русия демонстрира отново своята готовност да помогне и на Европа. 

 

В условията на забавена доставка на ваксини срещу коронавируса в ЕС, Русия предложи да снабди Евросъюза с около 100 милиона дози от „Спутник V“ през второто тримесечие на годината.

Това съобщиха в профила в Туитър на първата руска ваксина.

„След като завърши основната част от масовата ваксинация в Русия, Фондът за директни инвестиции на Руската федерация може да предостави на ЕС 100 милиона дози ваксина „Спутник V“, които ще са достатъчни за ваксинирането на 50 милиона души през второто тримесечие на 2021 г. „.

Руската ваксина е подала заявка за одобрение от Европейската агенция по лекарствата преди три седмици, но още няма отговор от европейския регулатор.

На фона на тази засилена активност в битката срещу коронавируса, действията или по-скоро бездействията на българското правителство, начело с Бойко Борисов изглеждат отчайващи. Борисов отново закъснява, поради простата причина, че ако Москва договори ваксини с Русия, доставените количества ще отидат за големите европейски страни. И в България няма да остане нищо. А мнозинството българи отдавна искат в страната да бъде доставена руската ваксина „Спутник V“, която хората предпочитат през западните ваксини.

Но…правителството не само не е поръчало, но не се и свързало с руската страна, за да осигури желаната ваксина. Единственото, което правят правителството и НОЩ, е да каканижат как хората трябвало да се ваксинират. Но засега няма дори западни ваксини в България, да не говорим за руските ваксини.

Дори в момента Евросъюзът изпитва множество проблеми във връзка с доставката на достатъчно ваксини. Последната засечка е свързана с ваксината на Оксфорд и AstraZeneca след като от фирмата признаха, че няма да могат да доставят повече от 25% от дозите, обещани за първото тримесечие на годината.

А Борисов си трае за това. И продължава да обикаля с джипката, което само още повече ядосва вбесения електорат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *