Русия защити Китай и предупреди САЩ да не се месят във вътрешните работи на Поднебесната!

Свят

Кремъл предложи силна подкрепа на Китай на фона на напрежението около Тайван, предупреждавайки Съединените щати срещу всякакви „провокативни“ ходове, които биха могли да изострят ситуацията, съобщава АП.

Китайският президент Си Дзинпин предупреди никой да не се намесва в отношенията на Китай с Тайван по време на телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън,

Говорейки с репортери, прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия подкрепя политиката за „Един Китай“, която Пекин отстоява във връзка с Тайван. „Нашата позиция, че съществува само един Китай, остава непроменена“, заяви Лавров пред репортери в Ташкент. „Ние нямаме проблеми да подкрепяме принципа на суверенитета на Китай“, добави той.. „Смятаме, че никоя друга страна няма право да поставя (това) под съмнение или да предприема провокативни стъпки“, каза Песков.

Той предупреди САЩ срещу „разрушителни“ ходове, добавяйки, че „подобно поведение на международната арена може само да изостри напрежението, тъй като светът вече е претоварен с регионални и глобални проблеми„.

Твърдото изявление отразява близките връзки между Москва и Пекин, които станаха по-силни, откакто Русия изпрати войските си в Украйна на 24 февруари. Китай отказа да критикува действията на Русия, обвинявайки САЩ и НАТО, че провокират Москва и разкритикува наложените наказателни санкции на Москва.

Китайското правителство не даде никакви индикации, че Си и Байдън са обсъдили възможните планове на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси да посети Тайван, за който управляващата комунистическа партия твърди, че няма право да поддържа външни отношения. Но Си отхвърли „намесата на външни сили“, която може да насърчи Тайван да се опита да направи постоянна своята десетилетна де факто независимост.

„Решителното опазване на националния суверенитет и териториалната цялост на Китай е твърдата воля на повече от 1,4 милиарда китайци“, каза в петък говорителят на външното министерство Джао Лиджиан. „Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него.“

Твърдият език на Си Дзинпин, който обикновено се опитва да изглежда над политическите спорове и прави скучно положителни публични коментари, предполага, че китайските лидери може да вярват, че Вашингтон не разбира сериозността на предишните предупреждения за Тайван.

Тайван и Китай се разделиха през 1949 г. след гражданска война, завършила с комунистическа победа на континента. Те нямат официални отношения, но са свързани от милиарди долари търговия и инвестиции. И двете страни казват, че са една държава, но не са съгласни кое правителство има право на национално лидерство.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *