Русия и Китай попариха Запада: Ето какво поискаха Владимир Путин и Си Дзинпин след срещата

Свят

След срещата на Владимир Путин и Си Дзинпин се появи съвместно изявление на двамата президенти, което разкрива с езика на дипломацията няколко ключови искания към Запада. И същевременно стана ясно, че само на основата на тези ключови моменти са възможни бъдещи преговори.

Ето четири цитата от съвместното изявление на двамата президенти:

„Страните/Русия и Китай/ се противопоставят на всякакви държави и техни блокове, целящи да получат военни, политически и други предимства, за да накърнят законните интереси на други държави в областта на сигурността. Необходимо е да се зачитат законните опасения на всички страни в областта на сигурността“.

Това искане е пределно ясно. С езика на дипломацията Путин и Си казват на Запада, че за техните държави сигурността е най-важното нещо, от което те няма да отстъпят при никакви обстоятелства. Нещо повече. За да зачете законните опасения на Русия за нейната сигурност, САЩ трябва да изтегли военните си бази от цяла Източна Европа. Защото само тогава Русия може да гарантира сигурността на своите граждани. Това Путин го каза още преди началото на СВО в Украйна.

„Страните призовават за прекратяване на всички стъпки, които допринасят за ескалация на напрежението и удължаване на военните действия, за да се избегне по-нататъшно влошаване на кризата до преминаването й в неконтролируема фаза“.

Това е и предупреждение, и изискване. САЩ и Западът трябва да спрат да наливат всякакви оръжия в Украйна, защото това само удължава войната, но по никакъв начин не променя нейния изход.

„Страните се противопоставят на всички едностранни санкции, наложени в заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН“.

Това е ясно искане да се прекратят всички санкции, защото са едностранни, незаконни и пречат на развитието на Европа и света.

„Страните настояват НАТО да спазва стриктно задълженията, свързани с регионалния и отбранителен характер на посочената организация. Те призовават НАТО да зачита суверенитета на другите държави, тяхната сигурност и интереси, цивилизационното и историческо, и културно многообразие, да се отнася обективно и непредубедено към мирното развитие на другите държави“.

Според Русия и Китай, НАТО трябва да се върне към своя отбранителен характер, което означава да спре да се разширява и доближава до границите на други държави, и в частност до границите на Русия и Китай. Защото доближаването до границите на друга държава вече не е отбрана, а нападение. НАТО трябва още да спре да налага волята си на другите държави и да помага за мира, а не за организиране на войни по целия свят.

Тези няколко ключови момента попариха надеждите на Запада, че Путин и Си няма да се разберат. Нещо повече. Разбирането и единодействието стигнаха своя връх.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *