Русия нанесе съкрушителен комбиниран удар по украинската енергийна система

Свят

Вчера (11 април) руските въоръжени сили нанесоха комбиниран удар с дронове, балистични и крилати ракети срещу обекти на енергийната инфраструктура в шест района на Украйна, пише „Рибар“, цитиран от „Фокус“.

Telegram каналът посочва като „най-голям успех“ за руснаците изваждането от строя на ТЕЦ Триполя. Първият удар по станцията от началото на войната се оказва фатален – възникнал силен пожар унищожава оборудването в машинната зала.

В Харков ударът бе по ТЕЦ-3, но прекъсванията на тока бяха частично отстранени. Стабилността на енергийната система на града се осигурява от все още работещи отворени разпределителни уредби (ОРУ) на спряната ТЕЦ „Змиевская“, където се съединяват две линии за високо напрежение 330 кВ от центъра на страната.

В района на Запорожие целта на атаката беше подстанция Запорожие 750, през която се предава енергия от Южноукраинската атомна електроцентрала. В съоръжението е избухнал пожар, но размерът на щетите е неизвестен.

Попадения са регистрирани и в подземното хранилище за газ Билче-Волитско-Ухерское, което беше вече вторият удар по съоръжението. Взривове е имало и в района на Добротворската ТЕЦ в същата Лвовска област, където преди това не е имало удари.

Проблеми с електрозахранването започнаха да се наблюдават в още два региона – Ивано-Франковск и Винница. Първата е Бурщинската топлоелектрическа централа, а на границата с втората е Днестровската водноелектрическа централа.

Преди това украинската енергийна система успяваше да „изглади“ такива пикове от водноелектрически централи и топлоелектрически централи с вторични устройства за регулиране на честотата: Бурщинска, Добротворска и Триполска. Спирането на последната станция само по себе си не би довело до много сериозни последствия дори при всички проблеми на енергийната система на Украйна. Но сега при този масиран и комбиниран удар нещата излизат извън контрол.

Въз основа на тези косвени признаци може да се предположи, че в действителност броят на засегнатите обекти на украинската енергийна инфраструктура е дори по-голям.

Руснаците извършиха една от най-сложните въздушни атаки на украинска територия, заяви представителят на командването на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш в ефира на Телемаратона, предава УНИАН.

Според него руснаците са използвали 6 хиперзвукови ракети „Кинжал“, с които са се опитали да поразят съоръженията на украинската енергийна инфраструктура. „Това е една от най-мощните ракети на въоръжение в Руската федерация, трябва да разберете, че ефективният обсег на използването на системата Patriot е 40 километра“, отбеляза той. В същото време представителят добави, че трябва да има много такива системи, за да има наистина ефективна защита от руските удари.

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *