Русия отряза САЩ: Мислете за бедстващите милиони хора в Тексас, а не за „Северен поток 2“!

Свят

Американските власти следваше да мислят повече за енергийните доставки на Тексас, където сега много хора остават без топлина и бедстват, отколкото за „Северен поток 2“.

Това коментира прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от световните медии.

Той отбеляза, че „Северен поток 2“ е добър проект, който „няма абсолютно нищо общо с енергийното обезпечаване на САЩ“, но е свързан с осигуряването на енергийната сигурност на Европа, особено в условията на непрекъснато увеличаващите се с климатични промени.

„Вероятно има смисъл нашите американски партньори да се интересуват по-малко от „Северен поток 2″ и в по-голяма степен да се интересуват от събитията в Хюстън, Тексас, енергийните доставки, топлоснабдяването на този щат. Тук, разбира се, газът не би пречил“, коментира представителят на Кремъл.

Отговаряйки на въпрос за преговорите между САЩ и Германия за „Северен поток 2“, Песков отбеляза, че Кремъл не знае нищо за тях. „Ние изхождаме от многобройните изявления на колегите в Германия за необходимостта от завършване на този проект, който и без друго трябва да бъде завършен и пуснат“, отбеляза Песков.

Припомняме, че в щата Тексас, заради снежни бури, по последни данни, около 3,2 милиона жители остават без електричество, над 260 хиляди от тях са лишени от питейна вода. В същото време, в значителна част от територията на щата се запазват необичайни за тези места студени температури.

Според телевизиите в Тексас, жителите на щата, останали без ток, се опитват да се сгреят в автомобилите си. В поне един случай това е довело до отравяне с въглероден окис.

Опитите за затопляне с камини и газови печки или използване на генератори водят до пожари.

Някои магазини не работят поради липса на ток; дълги опашки се извиват пред останалите.

А федералните власти само повтарят, че предприемат стъпки, за да помогнат на жителите на Тексас и други щати, най-силно засегнати от снежните бури и студеното време. Поне така заявява вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *