Сарафов разпореди проверка на „делата на трупчета“, погват политици за мръсни сделки

България отблизо

В срок от месец и половина, осем върховни прокурори ще проверяват разследванията за корупция „по високите етажи на властта“, причините за забавяне на разследванията, стана ясно от съобщение на прокуратурата:

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов разпореди да се извърши проверка на действията по разследване на неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и от членове на Министерския съвет. Проверката ще обхване и дела за престъпления по глава Първа от особената част на Наказателния кодекс – престъпленията против Републиката.

Екип от осем прокурори от Върховната касационна прокуратура ще установява спазен ли е принципа за случаен подбор за разпределение на делата, каква е срочността и ритмичността на разследванията, действали ли са своевременно наблюдаващите прокурори при упражняване на своите правомощия по ръководство и надзор по досъдебните производства, взетите по отношение на обвиняемите лица мерки за процесуална принуда.

Ще бъдат проверявани две групи дела – неприключените досъдебни производства и спрените досъдебни производства. Това налага да се проверят основанията за спиране на делата и периода за спиране.

Докладът от проверката следва да бъде представен в срок до 07.08.2023 г. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на Мария Павлова, заместник на главния прокурор.

От заповедта става ясно, че прокуратурата няма да изтегля внесените в парламента искания за сваляне на имунитетите на депутати.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *