САЩ отчаяно: Русия иска да вземе не само ДНР и ЛНР, но и Херсон и Запорожието!

Свят

САЩ обвиняват Русия, че иска да анексира двете Донбаски републики ДНР и ЛНР в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Американският посланик в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Марк Карпентър заяви, че Вашингтон разполага с нови и много надеждни информации, според които Русия има намерение да организира в средата на май референдуми, за да се опита да анексира проруските сепаратистки Донецка и Луганска народни републики.

Той допълни, че Москва обмисляла сходен план и за Херсон, и Запорожието.

Карпентър каза, че това ще бъдат подобия на референдуми, изфабрикувани гласувания, които няма да бъдат възприети като легитимни, както и всеки опит за анексиране на други украински територии. „Ние трябва да действаме спешно“, добави той.

САЩ искат да действат „спешно“. Но не е ли твърде закъсняло това „прозрение“? В Москва сигурно ще кажат, че е прекалено закъсняло, защото и последният влак си е тръгнал от гарата. Затова обвиненията и твърденията на САЩ изглеждат доста отчаяни.

Понеже вече не могат да променят нищо. А биха могли, ако бяха послушали призивите на Путин да създадат новия световен ред и новата архитектура на сигурност в целия свят.

Киев също твърди, че Русия иска да организира в Херсонска област, както и в съседната Запорожка област референдуми за независимост.

Междувременно се появи информация, че началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов е бил миналата седмица на фронта в Донбас в Източна Украйна, твърди неназован високопоставен представител на Пентагона, цитиран от Франс прес. Той обаче не може да потвърди слуховете, че Герасимов е бил ранен.

Представителят заяви, че в продължение на няколко дни миналата седмица Герасимов е бил в Донбас.

„Не мислим, че той все още е там. Мислим, че си е тръгнал и че се е върнал в Русия. Не можем да потвърдим информациите, според които той е бил ранен“, заяви представителят.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *