Световноизвестни учени твърдят нещо безкрайно успокоително за коронавируса! Ето какво е то!

Свят

Преболедувалите коронавируса не могат да го хванат отново. Това твърдят група от южнокорейски учени, цитирани от вестник „Сън“, които станаха световноизвестни, заради начина, по който се справиха с епидемията.

Експерти се опасяват, че излекуваните могат да хванат вируса повторно – след като 10% от възстановените след коронавирус пациенти в Китай отново са се оказали положителни след изписване от болницата.

Въпреки това, южнокорейски учени са стигнали до заключението, че пациентите с Covid-19 не могат да го хванат отново след възстановяване от болестта – и обвиняват дефектните тестове за повторните положителни резултати.

Това значително ще успокои правителствата, уплашени от перспективата за непрекъснат цикъл на инфекция и реинфекция.

Според Централната клинична комисия на Южна Корея за контрол на възникващите заболявания, положителните резултати от тестове върху хора, които преди това са били отрицателни, са резултат от „фрагменти” от вируса, останал в телата им, но без сила да ги разболее или да зарази другите.

Общо 277 пациенти са се заразили отново с болестта, което поражда опасения, че мутациите на вируса могат да попречат на пациентите да развият имунитет към него. Това би усложнило задачата за намиране на ваксина и премахване на възможността за „стаден имунитет“.

О Мион Дон, ръководител на комисията, каза, че по-късните положителни резултати са причинени от недостатъци в теста за полимеразна верижна реакция (PCR), който открива генетичната информация на вируса, или РНК, в проби, взети от пациенти.

Тестът не е в състояние да направи разлика между „жива“ РНК и безобидни остатъци в тялото на човек, който напълно се е възстановил.

Комисията казва в изявление: „РНК фрагменти все още могат да съществуват в клетка, дори ако вирусът е деактивиран. По-вероятно е тези, които са тествани положително, отново да са приели РНК на вируса, който вече е бил деактивиран.“

Изводът е, в съответствие с констатациите на Корейските центрове за контрол на заболяванията (KCDC), че привидно „презаразените“ пациенти не са заразни.

Д-р О казва: „Дихателната епителна клетка има полуживот до три месеца и РНК вирусът в клетката може да бъде открит с PCR тестване един до два месеца след елиминирането на клетката.“

Той също така твърди, че коронавирусът не може да причини хронично заболяване, като се задържи вътре в ядрото на човешките клетки. В това отношение вирусът, който причинява Covid-19, е различен от вирусите на ХИВ и хепатит В, които могат да останат в състояние на сън и да се активират по-късно.

Южна Корея съобщи за нови случаи на локална инфекция вчера, за първи път от февруари. Има 5 нови случая, всичките при пациенти, заразени с вируса извън страната, като общият брой на заразените е 10 765, между които 247 смъртни случая, при население почти 52 милиона души.

Политиката за „проследяване, тестване, лечение“ на Южна Корея се възхвалява като една от най-добрите световни подходи за справяне с вируса, пише в своя статия информационна агенция dariknews.bg.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.