Свиленски предупреди за „коалиция на войната“, която се готви да ни управлява

България отблизо

България и българския парламент бяха изпаднали в безизходица. Аз вече на третия ден като се прибирах, хората питаха: „Какво правите, вие нормални ли сте?“. Това каза пред БНТ заместник-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

Той коментира кандидатурата на Кристиан Вигенин за председател на парламента, която впоследствие беше оттеглена. „Кристиан Вигенин в 4 народни събрания беше заместник-председател, диалогичен, дипломатичен, няма човек в НС, който да каже лоша дума“.

 

По думите му, в 47-то НС Вигенин като заместник-председател многократно е бил призоваван от депутати от всички партии да поеме заседанието, за да може то до завърши.

„Не може да вземеш решение без да гласуваш. 10 пъти гласувахме за председател. Когато отпадна Кристиан, подкрепихме Никола Минчев. И не стигнахме до решение“, заяви Свиленски.

„Това изглежда страшно нелепо в очите на всички, които са би пратили там“, допълни той.

Той обясни и кога е настъпил моментът, в който „Продължаваме промяната“ са разгневили БСП. Това се е случило след заседание на председателския съвет, след което лидерите на парламентарните групи е трябвало да уведомят групите си за взетото решение и да се върнат отново в председателския кабинет. „Когато се връщаме ние, разбираме че сме поканени в една от залите на парламента от ПП за публичен дебат. И ни обвиняват в задкулисие“, посочи Свиленски и добави, че на същото заседание присъствали и Никола Минчев и Андрей Гюров от ПП.

„Изведнъж те излизат и казват: там долу задкулисието се е събрало. Няма как да стане. Е, получиха си го“, каза Свиленски.

„Кирил и Асен са четвърти ден в парламента. Вероятно не знаят парламентарните практики. Вероятно си мислят, че когато срещнат журналисти в кулоарите, непременно трябва да съобщят някаква новина“, предположи той.

„Няма как БСП да се връща като партията на статуквото. БСП извади България от тази тупикова ситуация“, изтъкна депутатът.

На въпрос дали след избора на председател на парламента се е формирала нова коалиция, той отговори: „Няма как това гласуване да се вижда като някаква нова коалиция“.

По думите му, обаче, следващата седмица ще се формира „коалиция на войната“ – между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които ще настояват за изпращане на оръжия на Украйна. Според него те ще въвлекат и ГЕРБ в тази коалиция.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *