Сергей Рябков: Разполагането на ядрени оръжия в Космоса е технически неизгодно

Свят

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че разполагането на ядрени оръжия в Космоса е технически неизгодно и че съществуващите системи, които включват триадата от наземни, въздушни и морски компоненти, са напълно достатъчни, предаде ТАСС.

Рябков допълни, че „разумните представители на международната общност“ са наясно с безпочвените твърдения на САЩ, че Русия възнамерява да разположи ядрено оръжие в Космоса.

„Американците използват този въпрос за пропагандни цели и отправят безпочвени обвинения, за които нямат и най-малкото доказателство. Това е обичайното им поведение. Разумните представители на международната общност отдавна го знаят и не могат да третират подобни обвинения от САЩ сериозно“, смята Рябков.

Служители на американското правителство, пожелали анонимност са заявили пред руските представители, че поставянето на ядрени оръжия в Космоса би нарушило Договора за космическите изследвания и би застрашило интересите на националната сигурност на САЩ.

По-рано CNN, позовавайки се на източници в американското правителство, съобщи, че Русия разработва ядрено космическо оръжие, способно да създаде енергийна вълна и да дезактивира значителен брой сателити.

Източници: ТАСС, Агенция „Фокус“, Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *