СЗО отсече: Страните да продължат ваксинирането с AstraZeneca

България отблизо
Страните трябва да продължат да използват COVID-19 ваксината на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca. Това обявиха от Световната здравна организация, след като много правителства преустановиха употребата й заради опасения от кръвни съсиреци, предава ”Франс прес”.

„Не искаме хората да се паникьосват и за момента бихме препоръчали на страните да продължат да ваксинират с AstraZeneca„, отбеляза главният учен на СЗО Сумия Сваминатан.

 

Тя коментира темата, след като нарастващ брой страни преустановиха употребата на ваксината, посочвайки случаи на кръвни съсиреци при хора, получили препарата, разработен съвместно с Оксфордския университет.

 

Сваминатан подчерта, че не е установена причинно-следствена връзка между ваксината и кръвните съсиреци.

 

„Засега не откриваме връзка между тези събития и ваксината“, каза тя, като посочи, че е необходимо да се очакват някои инциденти с кръвни съсиреци сред населението.

 

Когато се разглеждат тези, които са получили удара, честотата е „всъщност по-малка от тази, която бихте очаквали в общото население едновременно“, обясни тя.

 

Агенцията на ООН за здравеопазване заяви, че нейните експерти по безопасността на ваксините разглеждат данните от AstraZeneca.

 

„Консултативният комитет на СЗО по безопасността на ваксините преглежда наличните данни, поддържа тясна връзка с Европейската агенция по лекарствата и ще заседава утре“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *