Сиймур Хърш: Русия ще започне мащабна офанзива през август

Свят

Руската армия може да започне офанзива през август, заяви журналистът Сеймур Хърш, като се позова на официален представител на САЩ. Според служителя, пожелал да запази анонимност, Киев ще се изправи пред „истински проблем“ през лятото, вероятно през август, когато руската армия „лесно ще се справи“ с контраофанзивата и ще започне собствена „мащабна офанзива“.

Според информатора не е ясно как ще се развият събитията по-нататък, тъй като САЩ са „притиснати в ъгъла“, като са призовали НАТО да отговори на действията на Москва. Според източника съюзниците не знаят много за положението на руските сили в Украйна.

Украинската контраофанзива в Южнодонецкото, Артьомовското и предимно Запорожкото направление започна на 4 юни. Киев хвърли в боя бригади, обучени от НАТО и въоръжени със западна техника, включително широко рекламираните танкове „Леопард“.

Както заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на 11 юли, врагът не е постигнал целите си в нито едно направление, а загубите му надхвърлят 26 000 военнослужещи, 1244 танка и хиляди единици друга техника, 21 самолета и шест хеликоптера. Сред унищожените са 17 танка „Леопард“, пет френски колесни танка AMX и 12 американски БМП „Брадли“, 43 гаубици М777 и 46 самоходни оръдия от Полша, САЩ и Франция.

Снимките на димящите на бойното поле германски танкове предизвикаха голям отзвук на Запад, а тежките загуби се потвърждават от спешното изпращане на нови пратки техника от Щатите. Според Шойгу западното разузнаване е отбелязало високата ефективност на руската отбрана и изпреварващите удари на военните. Във връзка с доставката на американски касетъчни боеприпаси за ВСУ министърът отбеляза, че руската армия също ще трябва да използва подобни снаряди – само че „много по-ефективни“.

На фона на липсата на успехи на контранастъплението на ВСУ западните медии заявиха, че Киев е спрял да хвърля в битката големи части и западна техника. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази мнение, че настъплението на украинските въоръжени сили няма да бъде едноетапно, а ще продължи „още много месеци“.

Източник: РИА Новости

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *