Сирия нареди на САЩ и Турция да се махат незабавно от страната!

Свят

Сирия настоя днес за незабавното изтегляне на всички чуждестранни войски от нейна територия, като заплаши, че ще вземе мерки, ако те останат, предадоха АП и ТАСС.

„Съединените щати и Турция поддържат незаконно военно присъствие в Северна Сирия“, каза сирийският външен министър Уалид ал Муалем в реч пред Общото събрание на ООН. „Всички чуждестранни сили, опериращи на наша територия без нашето разрешение, са окупационни сили и трябва да се изтеглят незабавно. Ако те откажат, то ние имаме право да вземем всички контрамерки, предвидени от международното право“, каза той.

Продължаващата повече от осем години опустошителна война в Сирия привлече много военни от чужбина и десетки хиляди ислямски джихадисти, които убиват и ограбват мирното население. Сега по-голямата част от територията на страната е отново под контрола на правителствените сили. Но бунтовници и екстремисти все още владеят северозападната провинция Идлиб, а богатият на петрол североизток се държи от кюрдски групи, подкрепяни от САЩ, припомни ТАСС.

Правителството на Реджеп Ердоган скъса връзките с Дамаск и подкрепи така наречената „опозиция“ в сирийската гражданска война. Сега Турция планира, съвместно със САЩ, да създаде незаконна „зона за сигурност“ в Североизточна Сирия, съобщава РИА Новости.

Турция планира тази „зона“ да се разпростре на 32 км във вътрешността на Сирия, и по протежение на повече от 400 км. по турско-сирийската граница. Следователно Турция и САЩ искат „да отхапят“ 12 800 квадратни километра от суверенната територия на Сирия. Първоначално Анкара обяви, че целта на зоната е да бъдат изтласкани от турската граница сирийските кюрдски „Сили за защита на народа“, които Турция смята опасни за националната си сигурност. Сега разправя, че искала да настани там сирийски бежанци. Но…сирийците могат преспокойно да се завърнат в страната си, ако подкрепяните от САЩ и Турция бунтовници в Идлиб бъдат разоръжени. Значи целта на Вашингтон и Анкара не е да настанява сирийци, а да откъснат огромна част от сирийската територия. И, по всяка вероятност, наново да военизират страната. Това, разбира се, Русия няма да позволи. Но тези незаконни действия на Ердоган и САЩ, подклаждат нов въртоп на военно противопоставяне, в измъчената от дългогодишното варварство на ислямските джихадисти, сирийска държава.

Нещо повече. Опозицията в самата Турция се обяви против тези „планове“ на Ердоган. Лидерът на главната опозиционна партия в Турция, Народнорепубликанската, призова страната му незабавно да установи връзки със сирийското правителство, за да ускори мирните усилия. Той апелира за радикален обрат в политиката по отношение на гражданската война в Сирия, предаде ДПА.

Пътят между Анкара и Дамаск е най-краткият път, който води до мир, заяви Кемал Кълъчдароглу на международна конференция за Сирия в Истанбул, организирана от партията му./По материали от dnes.dir.bg/

Редактор Иво Македонски, istinata.net  

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *