Социолози отсякоха: Българите са мазохисти! Вижте страшните цифри и кошмара, за който мълчим!

България отблизо

Поредното социологическо проучване на АПИС почти неохотно извади цифри, които показват жестоката действителност, в която живеем и в която…мълчим.

Ако изборите бяха утре, ГЕРБ води на БСП с 0,3 процента. Наблюдава се рязък спад в доверието към управляващите и то за няколко месеца се е срутило с цели 4 процента. Ако изобщо е имало такава разлика.

Предполагаемите фактори, които допринесли за неочакваната  динамика, били  серията скандали с протестиращите майки, които отворили очите на хората и те най-после забелязали „черти на хладност и бездушие“  към идеализирания от медиите  образ на управляващите от ГЕРБ.

Другата „червена лампа“ била серията от подадени и изтеглени оставки на министри, което означавало в очите на хората, че министрите нямат достойнство, нямат собствена воля, сляпо са подчинени на Борисов и той не зачита нито тяхната воля, нито тази на народа, а управлява еднолично държавата.

Сапуненият мехур с проблема на  превозвачите ни се спука и  водените преговори в ЕС от  от депутати на ГЕРБ претърпяха пълен провал. Същият провал стана и у нас с автобусните превози. Шофьори и семействата им оттеглиха подкрепата си към правителството.

В последния месец на европредседателството на страната ни, доверието на българите към ЕС спадна от 50% до 45%, тъй като видяха, че еврочиновниците не правят нищо, което би могло да промени живота ни.

Поредната причина за разочарование бе посещението на Борисов в Москва пълния крах на визитата му. Стана ясно, че заради него са провалени двата  най-големи инвестиционни енергийни проекта, за което той с половин уста се извини.

Пълната импотентност на МВР  в издирването на избягалите затворници и смешното оправдание, че не познали Пелов, понеже си бил пуснал брада е причина да падне и  доверието в полицията с цели 7 процента.

Делът на хората, които смятат, че живеят по-зле в сравнение с предната година, е три пъти  по-голям от тези, които твърдят, че живеят по-добре.

Тези, които вярват,  че България  се развива  в правилна посока, са едва  22%, а цели 57 процента смятат обратното.

Започна и ефектът на бумеранга.Всяко изказване и всяка пропаганда на управляващите по телевизията за „успехите“ на ГЕРБ, всяко удряне в гърдите и помпозни приказки предизвикват обратен ефект, признават социолозите. Хората не само, че не вярват на поредния интервюиран, но и го засипват с упреци и подигравки и рейтингът му веднага пада. Заедно с този на цялата партия.

Обединените патриоти само допринасят за падащото доверие в управлението, не само защото не са обединени и единни, а и защото прокарват лобистки закони, а от предизборните им обещания няма и следа.  Спадащото доверие е плод и на  усещане за наближаваща криза в представителството и силно разминаване между действията на политиците и желанията на  избирателите.

През последните месеци искането за промени се върна на нивото, на което  по време на изборите миналата година, че и по-зле.

25% искат нови избори, 27% са за смяна на министри, 9% желаят нова коалиция в рамките на сегашния парламент, като не искат патриотите във властта. Само  23% предпочитат запазване на правителството в сегашния му вид и това са младежи до 21 години и държавни чиновници.

Така в България се стига до парадокса една партия, която има около 24 процента подкрепа, да продължава да управлява страната.

До факта, че 75 процента не я искат и не я подкрепят, но тя се държи така, сякаш България е нейна, а хората са само поданици.

Тъжният извод е, че българите са абсолютни мазохисти. Недоволстват, признават, че не живеят добре, че мизерстват, че ги управляват фалшиви политици, че им омръзна да ги лъжат и да ги пращат за зелен хайвер, но в същото време не правят нищо статуквото да се промени.

От време на време избухва по някой спонтанен протест, но подкрепата му е в социалните мрежи.

Там – в мрежата всички са недоволни.

Но по площадите няма никой.

Феномен? Или примирение? Или робска психика?

Май този път социолозите са прави!

Станислава Славова , istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Социолози отсякоха: Българите са мазохисти! Вижте страшните цифри и кошмара, за който мълчим!

  1. АКО ИЗБОРИТЕ СА ДНЕС ГЕРБ ЩЕ СЪБЕРЕ 0.3 И НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА !ТЕ ИЗГУБИХА ДОВЕРИЕТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ !ПРИНЦИПА ИМ Е – ЗА НАШ ЧОВЕК !ДРУГИ НЕ ПРИЗНАВАТ !

  2. Да! Българите са мазохисти. Гледат, че ги крадат – мълчат. Гледат че ги е**т – мълчат. Гледат, че ги избиват – мълчат. Гледат, че децата им свикват с нечестието, разврата, корупцията, наркотиците – мълчат…. И това ако не е престъпление???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *