Специалната операция създава новите оръжия, с които Русия громи врага

Свят

2023 г. се превърна във време на бързи промени в руската армия, предимно по отношение на появата на нови видове оръжия и значителна модернизация на старите. Много от новите оръжейни системи вече започват да играят ключова роля в Специалната военна операция/СВО/.

Преди почти две години, на 24 февруари 2022 г., Русия започна украинската спецоперация, като вече разполагаше с напълно модерна армия. Както заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, в края на 2021 г. делът на модерните оръжия в руските въоръжени сили надхвърля 71%.

Историята обаче за пореден път потвърди старата истина, че именно бойните действия са истинският източник на развитие на военната техника. Днес на бойните полета на Украйна се бие напълно различна от техническа гледна точка руска армия с цял набор от нови оръжейни системи.

Основният пробив се случи през 2023 г. И две напълно нови бойни системи се появиха на бойните полета, а старите бяха значително актуализирани. „Реалният боен опит, придобит по време на СВО е изключително важен за нас, може да се каже, абсолютно безценен“, каза по този повод президентът Владимир Путин. Днес в докладите на Министерството на отбраната всеки ден виждаме как Русия използва този опит, използвайки нова военна техника.

Военни дронове

Най-впечатляващото в спецоперацията беше използването на безпилотни летателни апарати (БПЛА). През ноември 2021 г. руската армия, по официални данни, е имала на въоръжение над 2000. Само две години по-късно, през ноември 2023 г., Сергей Шойгу заяви, че доставките на БПЛА за армията са се увеличили 16 пъти от началото на специалната операция. Само през 2023 г. армията е получила повече от двадесет хиляди дрона.

Всичко това коренно промени бойното поле през изминалата година. То стана, както многократно отбелязват военните експерти, „прозрачно“. Известната концепция за „мъглата на войната“ (незнание за действията на врага и непредсказуемостта на бойните действия) ако не изчезна напълно, то претърпя силна модификация. Руската армия има възможност с помощта на разузнавателни БПЛА да наблюдава в реално време действията на противника – и то както на гигантски фронт от стотици километри, така и на десетки километри в дълбочина.

Несъмнено именно това обстоятелство предопредели основното военно-политическо събитие на 2023 г. – краха на украинското контранастъпление. Русия успя точно да види посоката на главния удар на украинските войски, тяхното съсредоточаване и след това точно да нанесе огнево поражение на тези войски.

И отново БПЛА изиграха важна роля в това. На първо място, говорим за дрона-камикадзе „Ланцет“, който се превърна в един от основните герои сред руските оръжия през 2023 г. Разбира се, „Ланцетите“ бяха показани публично за първи път през 2019 г., но пикът на използването им се случи точно през лятото на 2023 г., в разгара на украинското „контранастъпление“. „Ланцетите“ са способни както самостоятелно да търсят цели – например вражески бронирани превозни средства – така и незабавно да ги унищожават. Устройството се модернизира бързо и още през есента на 2023 г. врагът заяви, че то показва чудесата на техническото подобрение – ако преди тези дронове патрулираха на разстояние до 40 километра, сега техните летателни способности са увеличи до 60-70 км.“

През 2023 г. руските войски започнаха масовото използване на т. нар. ФПВ-дронове, тоест безпилотни превозни средства от типа на квадрокоптер. Първото споменаване на този тип оръжие се съдържа в официалния канал в „Телеграм“ на руското министерство на отбраната през март 2023 г., а още през декември 2023 г. Сергей Шойгу заяви, че над 1500 оператори на ФПВ-дронове са били обучени в руските военни групи. Всъщност пред очите ни през 2023 г. се роди напълно нов тип руско оръжие.

Както „Ланцетите“, така и ФПВ-дроновете са най-ярката, но малка част от новите дронове, които се появиха на разположение на руската армия през последната година. Войските получиха десетки нови видове от тези оръжейни системи0

Нови ракети, обновени хеликоптери

Разбира се, „контраофанзивата“ беше спряна от доста традиционни военни средства – мини и инженерни съоръжения. И двете обаче изпълняват само част от бойната работа, което позволява да се спре атака на врага или да се насочи в определена посока. Довършването на вражеско оборудване е отделна и не по-малко важна задача.

Руските вертолети Ка-52 се справиха блестящо. Този резултат беше постигнат не на последно място, защото както оръжията, така и редица бойни системи на тези хеликоптери бяха значително модернизирани: по-специално, както по отношение на подобряването на разпознаването на целите, така и благодарение на използването на нови ракети ЛМУР.

Управлявани бомби (УМПК)

Но едно е да спреш вражеските атаки и съвсем друго е сам да атакуваш и да пробиеш отбранителните линии на врага. През 2023 г. руската армия демонстрира успех в настъплението, по-специално превземайки Артьомовск и в края на годината Мариинка. А това бяха най-силните укрепени райони на ВСУ, оборудвани с бетонни бункери, подземни проходи и колосални отбранителни конструкции.

Традиционно за унищожаване на такива защити се използват авиационни бомби с голям калибър от 250 кг. Артилерийските снаряди, носещи само няколко килограма експлозив, са безсилни срещу бетона. Небето над фронтовата линия обаче може да бъде опасно за руските бомбардировачи поради ПВО на противника.

За да се реши този проблем, в Русия е изобретено устройство, наречено УМПК (универсален модул за планиране и корекция). Такива започнаха да оборудват конвенционални авиационни бомби, които се предлагат в изобилие в руските военни складове. УМПК позволява да се пусне авиационна бомба на десетки километри от целта, като по този начин прави бомбардировача неуязвим. Експертите нарекоха този тип оръжие „игра с един гол в полза на руската армия“. Първото използване на УМПК в зоната на СВО започна през зимата на 2023 г., а през август Министерството на отбраната официално призна факта на тяхното използване.

Модернизирано оборудване за целеуказване (A-50У)

Руската армия постигна впечатляващи успехи през 2023 г. в борбата с вражеската авиация. Една от най-ярките операции беше унищожаването на 24 самолета на ВСУ за пет дни. Сергей Шойгу каза, че това е постигнато с помощта на някои „нови комплекси“.

По-късно стана известно, че става дума за работа на системата за противовъздушна отбрана С-400 съвместно със самолета за далечно радиолокационно откриване (АУАКС) А-50. И само няколко седмици преди тази бойна операция беше съобщено, че модернизиран самолет A-50У АУАКС, който е получил „нова електроника“, е бил прехвърлен на войските. Няма съмнение, че именно този самолет изигра ключова роля в откриването на вражески самолети и целеуказването на ракетите с голям обсег на комплекса С-400. Той е в състояние да открива вражески самолети (включително ниско летящи) на стотици километри от фронтовата линия – и да насочва точно както руски изтребители, така и зенитно-ракетни системи.

Самоходно оръдие „Коалиция-СВ“

В никакъв случай не трябва да омаловажаваме ролята на артилерията. През 2023 г. руската армия получи най-новата самоходна артилерийска установка (САУ) „Коалиция-СВ“. И това се случи с наистина рекордна скорост. Още през април беше заявено, че „Коалиция-СВ“ „все още не е участвала в СВО“, продължавайки държавните изпитания. Но още през август започна серийното производство на тези системи, а през декември започна използването им по време на операцията, държавните изпитания бяха успешно завършени.

Новата артилерийска установка радикално ще подобри възможностите на руската армия за водене на артилерийски огън, значително ще увеличи мощността на артилерийския залп, скоростта на стрелба и обхвата на поразяване на целите.

* * *

Изброихме само петте най-значими нови системи и видове оръжия, които подсилиха руската армия през изминалата година. Всъщност, без преувеличение, стотици типове и образци на ново военно оборудване бяха изобретени, актуализирани, модернизирани, подобрени и в крайна сметка доставени на войските през 2023 г.

Руските оръжия бързо придобиват принципно нов облик, дори ако са базирани на стари платформи и изпитани във времето решения. Въз основа на резултатите са подобрени автоматът „Калашников“, легендарната тежка огнехвъргачка ТОС, танкът Т-90, изтребителите-бомбардировачи Су-34, различни системи за електронна война, множество видове снайперски пушки и нови бронежилетки и полеви униформи. за използването им в СВО. Всичко това пред очите ни създава руската армия на бъдещето, която трябва да покаже новото си качество още през 2024 г.

Превод: В. Сергеев

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *