Стефан Янев неочаквано разкри кой управлява коалицията и заяви, че изгонването на руския посланик е против националният интерес!

България отблизо

Правителствената коалиция се управлява през мобилните телефони„.

Това каза пред БНР служебният премиер в периода май-декември 2021 г. Стефан Янев, бивш министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков.

Той подчерта, че в самата коалиция механизмите за взаимодействие не работят.

Според бившият служебен премиер изгонването на посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова е крайна мярка:

„Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания и с действия посланикът се намесва във вътрешните работи, или това е емоционална оценка на някого.

В случая говорим за една емоционалност в поведението и фриволност на съответния вицепремиер (Асен Василев – б.р.), който е казал това. Тази комбинация на емоционалност и фриволност не е никак добре в поведението на държавник“.

 

Той прогнозира, че след евентуално изгонване на руската посланичка двустранните отношения между България и Русия значително ще се влошат.

„При вземането на решение за военна помощ за Украйна от българския парламент е важно се калкулират какви са възможните ефекти след това, преди всичко в икономически план“, смята Стефан Янев и категорично заяви, че с предоставянето на военна помощ България става част от конфликта:

„Рисковете са непреки от военна гледна точка, но преки – от гледна точка на икономическите последици“. 

Според него България има нужда от още изтребители, но сега и веднага.

„Необходимо е да се мисли сега и веднага за нови самолети, които не е задължително да бъдат Ф-16, защото ни трябва междинно решение“.

По думите на Янев с приемането на Плана за възстановяване се дава зелена светлина да се харчат парите, предвидени в него:

„Дали ще потекат реки от мед и масло – това не е точният въпрос, защото това финансиране далеч не е гарантирано на базата на представения проект, както е в момента“.

Стефан Янев обяви, че споделя съмненията, възникнали с компанията „Джемкорп“, която предлага „проекта с т.нар. батериен парк“. По думите му има и допълнителна информация, която потвърждава споменатите факти, пораждащи съмнения:

„Ако се потвърдят официално, най-вероятно ще бъде спряно финансирането от ЕК за този проект„, прогнозира той.

„За позицията на премиера Кирил Петков за РСМ показва непознаване на проблема – непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои оттук нататък. Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес“, коментира бившият служебен премиер.

Исканата оставка на шефа на НСО Янев определи като свръхконцентрация на власт в ръцете на министър-председателя Петков.

С Мая Манолова няма да сме партньори, а конкуренти„, заяви Янев, като уточни, че усилено се занимава с партийно строителство, но все още не желае да разкрива имена на хора, които ще бъдат част от политическия проект, който подготвя.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *