Мика Зайкова разкри какво правят САЩ, принуждавайки Европа да прави точно обратното!

България отблизо

Не знам какво са изчислили колегите, но направих сметка за хора, които получават средна работна заплата и се оказва, че семейство с едно дете и двама работещи ще трябва да си допълва със 115 лв., защото не му стигат двете брутни средни заплати.

 

Това обясни икономистът Мика Зайкова пред bTV.

„За декември средната работна заплата е около 1400 лв. За да се издържа семейство с двама работещи родители и с дете на 14 години, трябват около 2900 лв.“, каза още тя.

„Винаги в света първо се мисли да не се допусне инфлация. Много е важно да обясним на какво прилича инфлацията. Тя се случва, когато се харчи повече, отколкото се произвежда. Затова правителството трябва да развива икономиката, да създава работни места и от там да взема пари, а не от заеми.

Ние се стремим да намерим нещо близко, за да обясним още по-нагледно инфлацията. Тя много прилича на човешката температура. Тя е признак, че нещо се случва недобре и има някакъв дисбаланс, който е негативен. Тя е следствие на болна икономика, а не е причина“, каза бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

„Знаете ли какво правят САЩ? Забраната за внасяне на горивата не се отнася до САЩ. Тя ще влезе в сила там едва на 22 април, ако изобщо влезе в сила, а карат Европа да го прави веднага, докато те трупат запаси“, разкри Зайкова.

„Преди 2-3 години започна инфлацията заради грешна монетарна и икономическа политика. Разходите се увеличаваха, когато не трябва. Храните скочиха и няма да се успокоят, защото вървят процеси на преструктуриране“, каза още Дацов.

„Политическите решения – ние в Европа и САЩ решихме, че няма да се занимаваме със земеделие и неща, които можем да си купим от други страни. Но изведнъж светът се раздели. Сега Русия и Украйна снабдяват света с хляб. Горивата са отново в Русия. А ние се караме с Русия и затова ще страдаме от политически грешки“, обясни Зайкова.

„Българското агнешко месо струва 27 лв. Ще си купиш 2 кг. сурово месо и един козунак, който ако е истински, струва между 11-13 лв. от фурната. Не от сладкарницата на г-жа Линда премиершата, където е много скъп“, каза Мика Зайкова.

„В момента нямаме хора, които да работят. Демографията не се променя за един ден. Децата се раждат от хората, а не от държавата.

„Мерките, които правителството и досега взима, само подклаждат инфлацията. Защото ти даваш на хората някакви пари, които са взети назаем от Световната банка. А тя винаги си иска дълга обратно. Затова тези пари трябва ние да си ги изработим, не да ги вземаме като заем, но както се вижда БВП ще има ръст най-много 2% тази година. Това означава, че не могат да се вземат пари от бюджета по редовния начин. Бюджетът не е бездънен. А когато така и така няма пари, заемите много трудно се връщат“, заключи Зайкова.

„Същността на бюджета са плащанията. Това не е добра политика. Не може в година, когато има растеж, да влизаш в такива дефицити. Това е сгрешена политика. Честно казано, от гледна точка на бюджет е най-добре нищо да не се прави в момента. Инфлацията гори парите“, завърши Дацов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *