Стив Ханке: Борисов използва кризата, за да разшири властта си!

България отблизо
В България, премиерът Борисов използва коронавирусната криза за класическо разширяване на своята, и без това, голяма власт.
Например, след като беше хванат в опит да закрие очите на българската общественост и да вкара с луд устрем страната в чакалнята на EРM II, с поправката „Стоянова“ в ръце, Борисов се уплаши от силната реакция на обществото и си направи извода, че неговият устрем към така наречената еврозона, може да е и опасен, заяви проф. Стив Ханке.

 

Борисов се сети, че българската общественост има алергия към това да й бъдат закривани очите. И така отложи влизането в чакалнята до юли като предполагаше, че дотогава българската общественост ще позабрави за валутния борд и любимия си български лев. Точно тогава настъпи коронавирусната епидемия. И шокиращо, една от първите стъпки на премиера нямаше нищо общо със защитата на обществото от коронавируса. Отново с луд устрем той насочи страната към чакалнята EРM II, обясни проф. Ханке в интервю за БНР.

Да наблюдаваме отчаяния устрем на България към чакалнята на EРM II е като да гледаме нескопосан фарс. Правителството дава една след друга лъжливи причини за желанието си страната да влезе там. Всъщност голямата лъжа винаги е била една и съща. Защитниците на правителството и еврото винаги са рекламирали, че във Франкфурт, където е Европейската централна банка, има гърне със злато. И всички чакат българите просто да го грабнат. Всичко, което България трябва да направи, е да изостави валутния си борд и лева, и богатството ще залее България. Това, разбира се, е пълна глупост. Всички членове на Европейския съюз, включително и България, участват във всякакви възможни фискални ползи, които ЕС може да предложи. Да бъдеш официален член на еврозоната и да приемеш еврото въобще не са необходими условия за участие във фискалните права на ЕС, категоричен е американският икономист.

Парите и банковата система на България вече са бенефициент на еврозоната и всякакви ползи от еврото. Всъщност левът е клонинг на еврото, а 75% от банките в България са или дъщерни дружества, или клонове на банки от ЕС. Така че България вече е де факто е в еврозоната. Голямата лъжа изплува по време на коронавирусната криза. Така например Борисов и Горанов продължават да искат Българската народна банка да получи така наречената суап линия за получаване на кредити от Европейската централна банка, посочи той. Но тази линия не носи никакви ползи за България.

Ханке коментира и бурята около куфарчето му: Говорих за съдържанието на моето куфарче, и за това, че предадох документите от него на президента Стоянов.  Казвам го отново, защото никой преди не си направи труда да ми зададе въпроса какво стана с куфарчето и доказателствата.

„Господин чисти ръце“ Иван Костов може да казва каквото иска. Аз ще кажа каквото трябва на главната прокуратура, когато ми се удаде възможност за това. И ще оставя на главния прокурор да определи истинността и уместността на моите доказателства, докато той продължава разследването си за корупцията около приватизационните програми на България, допълни професор Стив Ханке./Източник frognews.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *