Тагарев купува американски БТР-и! Плащаме сега, получаваме някога

Свят

Очаква се първата вноска да направим тази година

България купува американски бойни машини „Страйкър” на стойност над 1,300 млрд. долара. Проектът беше одобрен от парламентарната комисия по отбрана. Идеята за придобиването на новата бойна техника противопостави управляващите с някои политически сили.

С 14 гласа „за“ и 4 “ против“ депутатите от Комисията по отбрана дадоха зелена светлина за закупуването на американски бойни машини. Предложението за модернизацията на българската армия дойде от правителството, в него е заложено страната ни да се сдобие със 198 щатски БТР-и. По думите на министъра на отбраната те ще пристигнат с целия пакет оборудване, а първата машина се очаква да дойде най-рано през 2026-та.

Зад предложението застанаха от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. От ИТН и „Възраждане” се обявиха твърдо против.

Макар и да подкрепиха закупуването на американските машини от ГЕРБ и ПП-ДБ не скриха, че имат притеснения по някои параметри.

„Срокът за плащане е до 2027-ма година, а последната доставка е през 2028. Това не натоварва ли доста бюджета”, запита депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

„Само ни притеснява комуникационната част, министъра каза, че компанията щяла да ни даде всичко комплексно. Като технология избираме нещо доста остаряло”, каза Иво Мирчев от ПП-ДБ.

Последва отговор от властта.

Военният министър Тодор Тагарев обясни, че ние не купуваме само корпус на колела. „Когато тръгне доставката, ще идват по 10 машини на месец. Няма друг доставчик, който може да ни предложи такова комплексно решение”, заяви той.

От партията на Слави Трифонов изразиха опасения в сигурността на новите машини.

В отговор Александър Вълчев от ИТН запита: „Къде сме тръгнали, след като има рискове? Наистина ли има вероятност Сухопътните войски да не могат подържат тези бойни групи”.

Ген- майор Деян Дешков, командир на Сухопътни войски беше категоричен, че никога не би доставил на българските военнослужещи машина, в която той се съмнява.

Последва атака и от депутатите от „Възраждане”.

Ивелин Първанов от „Възраждане” заяви, че до преди 5- 6 години не е имало български производител, сега вече има. „С кои български производители сте контактували, заложили сте на колесна машина, кой ще ги произвежда тези гуми, въоръжението, кой ще го произвежда”, запита Ивелин Първанов.

Военният министър каза, че ремонтните дейности извън бригадата ще се осъществяват в България. „Работим за център за логистична поддръжка в България. По-далечната цел е интегриране на българските предприятия”, обясни Тагарев.

Преди заседанието на Комисията Тодор Тагарев подчерта, че идеята за този проект е от 2012 г. „Проектът за инвестиционен разход е от 2018 г. – една процедура, която е прекратена. Предните правителства са започнали по два пътя – единият е да поискат информация от фирми-производителки на такава техника в какви срокове и при какви условия биха могли да ги доставят и паралелно с искане към САЩ. След което е взето решението от моя предшественик да се обърне т.нар. писмо за искане за проектодоговор към САЩ“, каза Тагарев.

В края на август – началото на септември месец са получили отговор в чернови вариант, каза той. „Това беше дискутирано в един детайлен преглед, постигнато беше общо решение какво ни се предлага и аз разчитам, че депутатите ще подкрепят този избор, тъй като тук става въпрос и за срокове на доставка, и за пълен пакет способности – нещо, което ние не бихме могли да постигнем ако се обърнем съм фирма-производител на бронетанкова техника само“, обяви той.

Министърът на отбраната посочи, че първо трябва да бъде подписан договорът, който към момента е все още проект, след което трябва да бъде ратифициран, понеже ще бъде междудържавен договор. „Трябва да бъде направено плащане и първите машини ще започнат да идват 2025 или 2026 г. Но за по-малко от 5 г. от момента на активиране на договора, което ще стане с първото плащане до доставката на последните машини, което е много добър срок в днешни условия и за такъв обем техника, за каквото ние говорим“, каза той и допълни, че разговорите са на междуправителствено ниво.

Последната дума за купуването на щатските машини ще имат депутатите в пленарната зала.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *