Теменужка Петкова шашна: Започваме строежа на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, но не знаем колко ще струва!

България отблизо

Очаквания старт на строежа на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, коментира в ефира на Нова ТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че страната ни е положила големи усилия в тази посока и потвърди, че се очаква в сряда Министерския съвет да даде мандат на Българския енергиен холдинг за преговори с американски компании.

Срокът на проучването за новия ядрен реактор, площадката за който вече е преминала оценка на въздействието за околната среда, щял да изтече в края на януари 2021 г.

„Към този момент не би могло да се каже колко би струвало изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това тепърва ще се изчислява, като към момента няма да се коментира строежът, а се правят проучвания за това какви са възможностите и какъв да бъде проектът“, обясни енергийният министър.

Петкова допълни, че преди да говорим за цена, трябва да кажем, че има нещо, което е безценно, и това е енергийната сигурност на всяка една държава.

„В решението, което предстои да обсъдим, е даден един срок, в който министърът на енергетиката трябва да докладва с резултатите от това проучване и с резултатите от преговорите, които са проведени с американски компании, които развиват ядрени технологии. Този срок е до месец януари 2021 година. В рамките на него аз се надявам да имаме много по-конкретна информация“, добави Петкова.

Министърът подчерта, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности, изисква много дълъг период от време. И подчерта, че основна цел на България е диверсифициране на енергийните ресурси. „Така че насочваме се към САЩ, за да видим кои са последните технологии, по които те работят. С нашите партньори от САЩ винаги сме имали откровен диалог. Имаме много добри резултати от последните 6 години. Те са в посока на диверсификация на газа и свежо ядрено гориво. Изграждаме интерконектора Гърция-България, който ще продължи да ни дава газ. Ние ясно сме заявили нашата позиция пред тях“, каза Петкова.

Относно предоговорените цени на газа, Петкова отчете, че ако те не са били свалени, сметките за парно сега щели да бъдат двойно по-високи, като даде пример със своята, която се свила наполовина, пише Монитор.

Tagged

1 thought on “Теменужка Петкова шашна: Започваме строежа на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, но не знаем колко ще струва!

  1. Няма Американски реактор по света на ЦЕНА под 10-15 милиарда ДОЛАРА!? Теменужка пак се прави на Умряла Лисица???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *