Украйна иска коридор през български териториални води, Русия я удари през пръстите

Свят

Украйна обмисля възможността за изграждане на „зърнен коридор“ през териториалните води на Румъния и България. Това заяви украинският посланик в Турция Василий Боднар пред „Суспилни“.  

На практика Украйна ще опита да изнася селскостопанската си продукция през нашите води в Черно море. 

 

Ден по-рано Русия обяви край на зърнената сделка, която позволяваше на Украйна да изнася с кораби от черноморските си пристанища през Черно море. В изявление говорителят на Кремъл Песков заяви, че с това отпада и гаранцията за сигурността на товарните кораби в Черно море.

Каква иска Украйна?

След като се оттегли от споразумението за зърното, Русия каза, че вече не осигурява безопасност. А това означава, че руските войски може да обстрелват пристанища, инфраструктура и евентуално кораби. Това е рискът“, каза украинският посланик Боднар.

Москва вече направи това – малко след края на сделката с посредничеството на Турция и ООН, която Кремъл отказа да удължи, бяха нанесени удари по пристанищния град Одеса.

„Имаме възможност да привлечем кораби, както и компании, които са готови да предоставят тези кораби за превоз на зърно. От наша гледна точка, това може да се реализира и без да се използва маршрутът, който е бил договорен с Русия, а през териториалните води на Румъния и България.

Това също е възможен вариант за минимизиране на рисковете“, каза украинският посланик в Турция. Все още това е само идея, като официални коментари от София и Букурещ няма.

 

Междувременно от руското министерство на отбраната излязоха с официално изявление относно „сделката за зърното“:

Във връзка с прекратяването на Черноморската инициатива и ликвидирането на морския хуманитарен коридор, от 00.00 ч. московско време на 20 юли 2023 г. всички кораби, пътуващи във водите на Черно море до украински пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари.

Страните, под чийто флаг плават тези кораби, ще се считат за участващи в украинския конфликт на страната на киевския режим.

Няколко морски зони в северозападната и югоизточната част на международните води на Черно море са обявени за временно опасни за корабоплаването.

Съответните информационни предупреждения за отнемане на гаранциите за безопасност на морските лица са издадени в съответствие с установената процедура.

С други думи Русия на мига шамароса Киев като показа, че всички кораби, които тръгнат през териториалните води на Румъния и България ще бъдат потопени. И за да е още по ясно, руски ракети удариха пристанищната инфраструктура на Одеса.

Tagged

6 thoughts on “Украйна иска коридор през български териториални води, Русия я удари през пръстите

  1. МОДЕРАТОРА, ЗАЩО ТРИЕТЕ КОМЕНТАРА МИ???? НАЛИ ИМА НЕ ЗАВИСИМА ЖУРНАЛИСТИКА, СВОБОДА НА СЛОВО И Т. Н. АЛА БАЛА??????

    1. То е ясно не трябва да се пише нищо каквото и да е против окайна не знам кво сте писали но е така. И така така оръжие БТРи сега и коридор за зърно нещата замязват да си подадеш пръста а те да ти налагат ръката нашите управляващи са замени с ГЛУПОСТИ с таз Украйна чудя се защо го правят освен ако САЩ има интерес конфликта да се разрасне че тоо САЩ ще расипе света на там отиват нещата бавно но си горно

  2. Не мислете,че Русия няма да обстрелва България като пробутвате усраинските кораби през нашите води!!!Е тогава ще видят нашите ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ КИН БОБ ЯДЕ ЛИ!!!

    1. Да обаче нашите политици няма да са тук ние ще оберем пешкира няма да имаме и оръжие нито техника щот са претопени и раздадени или Украйна ще ни защити

  3. Тия нашите глупави политици ще ни използват за жертвено агне май .Гадини !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *