Руското Министерство на отбраната с обръщение към „вагнеровците“

Свят

Министерството на отбраната на Руската федерация, 12 часа след началото на бунта на Евгений Пригожин, реши да запише призив към наемниците на ЧВК Вагнер.

Изявлението е публикувано в Telegram канала на Министерството на отбраната на Руската федерация. Руското министерство на отбраната твърди, че „вагнеровците“ са били „подмамени в престъпната авантюра на Пригожин и участието му във въоръжен бунт“.

„Обръщаме се към бойците от щурмовите отряди на ЧВК „Вагнер“. Вие бяхте подмамени в престъпното приключение на Пригожин и участие във въоръжен бунт. Много от вашите другари от няколко отряда вече осъзнаха грешката си и молят за помощ, за да осигурят възможността за безопасно завръщане до пунктовете им за постоянна дислокация““, се казва в изявлението.

От там съобщиха още, че всички подали заявления бойци и командири вече са получили необходимата помощ. Министерството на отбраната моли щурмовите отряди да проявят благоразумие и да влязат в контакт с представители на ведомството или органите на реда.

„Ние гарантираме безопасността на всички“, подчертаха от МО

Наемниците на Пригожин вече са поискали помощ, те искат безопасно да се върнат в постоянните си пунктове за дислокация.

„Молим ви да проявите благоразумие и да се свържете възможно най-скоро с представители на руското министерство на отбраната или правоприлагащите органи. Ние гарантираме безопасността на всички“, се казва в призива.

„Трябва да направите това, преди да е твърде късно – да се подчините на волята и командата на избрания президент на Руската федерация. Спрете конвоите, върнете се в базите и местата, където сте разположени“, заяви зам.-командирът на руските войски Сергей Суровикин след като руската частна армия „Вагнер“ влезе в Ростов на Дон.

„Това е удар в гърба за страната и в президента. Само той има правото да назначава висшето военно командване, но вие се опитвате да вземете властта му, това е държавен преврат“, посочи ген. Владимир Алексеев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *