Хегемонията на САЩ свърши! Китай и Русия изграждат общ фронт, който никой не може да победи!

Свят

Министърът на външните работи на Китай Ван И изрази увереност, че Пекин и Москва трябва да се обединят и съвместно да се борят срещу „цветните революции“ и „разпространението на дезинформация“, а също и да поддържат своя суверенитет и политическа сигурност.

Това съобщава вестник The South China Morning Post, цитиран от Агенция „Фокус“.

В реч пред репортери, в неделя, 7 март, в кулоарите на сесия на Националния народен конгрес, той заяви, че Китай и Русия трябва да „изградят модел“ на взаимна подкрепа.

„Ние, Китай и Русия, трябва да изградим модел на стратегическо взаимно доверие, да се подкрепяме твърдо в отстояването на нашите ключови интереси. Трябва да обединим сили срещу цветните революции и да се борим с всякакви дезинформации“, цитира изданието думите на първия дипломат на Пекин.

Според експерти, Китай смята подобно сътрудничество с Русия за изключително важно, тъй като и Пекин, и Москва сега трябва да отговорят на нарастващите заплахи от цветни революции, както и на тяхното влияние в Централна и Югоизточна Азия, където тези двете страни имат общи стратегически интереси и планове за развитие.

С термина „цветна революция“ се определят събитията в източноевропейските страни от началото на новия век, както и движенията в Азия и Близкия изток. Ръководството на Китайската комунистическа партия открито се обяви против влиянието на тези революции и призова членовете на партията да бъдат нащрек, както и да останат верни на партията.

И Пекин, и Москва вярват, че революциите в Източна Европа са провокирани от враждебни западни сили, твърди У Хунвей, научен сътрудник в Института за руски, източноевропейски и централноазиатски изследвания към Китайската академия за социални науки.

„Китай и Русия трябва да работят заедно, за да отговорят на заплахата от цветни революции, особено срещу западните страни, които искаха да свалят легитимните режими в нашите две държави чрез мобилизиране на опозиционни сили и чрез улични протести“, каза У.

Призивът на министър Ван И дойде малко след като САЩ обявиха нови санкции срещу Русия заради предполагаемото отравяне на руския опозиционен политик Алексей Навални. Освен това САЩ и Европейският съюз осъдиха „непропорционалното използване на сила“ от руските власти спрямо протестиращите в негова защита. В отговор служителите на руското външно министерство нарекоха изявлението „груба дезинформация и намеса“ от страна на САЩ.

Пекин също обвини западните сили, най-вече САЩ, в подкрепа на протестиращите в Хонконг, които се противопоставиха на Закона за екстрадицията от 2019 г.

Експерт от Пекин – специалист по изследване на Русия – пожелал анонимност, заяви, че както Китай, така и Русия трябва да обезкуражат намесата на Запада във вътрешните им дела.

„Тези две страни трябва да работят заедно, за да се обявят открито срещу цветните революции и чуждата намеса, като същевременно укрепват уменията си за справяне с уличните протести и управлението на страната,“ смята експертът.

Ли Лифан, старши сътрудник в Академията за социални науки в Шанхай, отбеляза, че макар корените на цветните революции да са в Централна Азия, те са разширили своето влияние и в Югоизточна Азия.

„Регионите, в които избухнаха цветни революции, често са такива, в които Китай и Русия имат интереси. И Китай, и Русия имат интереси в много страни от Централна Азия. Това са регионите, в които интересите на Китай и Русия се припокриват, включително китайската инициатива „Пояс и път“ и руската политика „Поглед към Изток“, казва Ли, визирайки програмата на китайското правителство за разширяване на търговията и инвестициите.

След встъпването си в длъжност президентът на САЩ Джо Байдън призова американските лидери да се противопоставят на нарастващия авторитаризъм, включително на амбициите на Китай да предизвика Вашингтон, а също и на желанието на Русия да подкопае основите на американската демокрация.

„Администрацията на Байдън разглежда Китай и Русия като съперници и врагове и насърчава програмата за правата на човека и демокрацията. По този начин тя може да насърчи цветните революции в някои от страните от Централна Азия, които все още не са демокрации, да оспорва съществуващите недемократични системи и да популяризира идеята за промяна на режима“, добави Ли.

Въпросът за обединяването на усилията в борбата срещу цветните революции заедно с други държави, включително Русия, беше повдигнат от китайската страна по време на заседанието на Съвета на външните министри на държавите-членки на Шанхайската организация за сътрудничество, което се проведе в Москва миналата година.

В рамките на тази среща Ван И заяви, че държавите-членки на ШОС „никога не трябва да позволяват на външни сили да се намесват във вътрешните работи на страните от организацията, никога не трябва да позволяват цветни революции да постигат целите си и да подкопават регионалния мир и стабилност“.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *