Явор Куюмджиев за „Белене“: Ние ще сме опитното зайче на „Уестингхаус“. В САЩ строят два реактора от 16 години

България отблизо

Първият от двата блока на АЕЦ „Козлодуй“, които трябва да изгради американската „Уестингхаус“, се очаква да бъде пуснат в експлоатация след 10 г., обяви пресслужбата на Министерския съвет след подписването на споразумение със САЩ за ядрено сътрудничество.

В интервю за „Труд“ енергийният експерт Явор Куюмджиев заяви, че това е абсолютно невъзможно. „Уестингхаус“ са строили атомна електроцентрала в САЩ 16 години. Досега е пуснат в експлоатация само единият от двата блока на американската централа. Вторият все още не е готов.

Първоначалната цена на двата блока в американската атомна централа в Джорджия е била 8 милиарда долара, но впоследствие е стигнала 34 милиарда долара. Според българското правителство обаче цената на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде до 14 милиарда долара.

„Сроковете са абсурдни и нереалистично кратки. Само подготвителната работа по документацията ще отнеме десетина години. А ключовото решение е на Евроатом, в което всички страни-членки на ЕС трябва с консенсус да се съгласят България да строи нова атомна централа, обясни Явор Куюмджиев пред „Труд“.

Последната реално построена централа в Европа беше започната от французи през 2007 година и трябваше да бъде пусната в експлоатация през 2012 г., но „Ойкилуото“ 3 (във Финландия) беше пусната миналата година с 11 г. закъснение.

„Уестингхаус“ са строили АЕЦ в Джорджия 16 години, като първият блок беше пуснат миналата година, а тази година се очаква, но не е сигурно, да бъде пуснат втори блок. „Ние ще бъдем нещо като опитно зайче – върху нас ще се учат. Така че, дори след 9 г. да започне строителството, нямам никаква идея кога ще завърши“, каза експертът.

Източник: „Труд“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *