Американски дипломат неочаквано: Следващата цел на Путин е България!

Свят

България е сред прифронтовите държави на НАТО, които са в списъка на Владимир Путин след Украйна, това предупреди американският дипломат У. Робърт Пиърсън, бивш посланик на САЩ в Турция (2000-2003 г.) и президент на American Diplomacy Publishers Inc.

 

Ето какво казва той в интервю за The Hill, цитиран от zashtoto.com

„Многозначителното изявление на Ибрахим Калин, главен съветник и говорител на Ердоган, остана до голяма степен незабелязано в съобщението на съобщението на New York Times за отделните телефонни разговори на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 17 март с украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин.

„Въпреки че напълно отхвърляме руската война срещу Украйна, руската гледна точка трябва да бъде изслушана“, каза Калин, „защото след тази война ще трябва да има нова архитектура за сигурност, установена между Русия и западния блок“.

Каква би била „новата архитектура за сигурност“? Изводът е, че трябва да се допусне по-голяма руска сфера на влияние.

Прифронтовите държави на НАТО образуват вдлъбната дъга в сърцето на Европа от балтийските подходи към Санкт Петербург до устието на Дунав. Това е територията, която Путин възнамерява да заеме за своята имперска Русия: Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, с Молдова, гледаща към Запада, която е извън НАТО, и все пак е в списъка на Путин.

Докато НАТО и САЩ пренебрегнаха заплахата му, през декември 2021 г. Путин настоя не само за гаранция, че нито Украйна, нито други бивши съветски държави няма да се присъединят към НАТО, но и че Алиансът ще премахне военното си присъствие в източноевропейските страни членки като Полша, България, Румъния и балтийските държави, и ще се откаже от всяко разполагане извън Западна Европа, което Русия смята за заплаха за сигурността си.

Знаем, че Путин ще направи всичко по силите си, за да засили военното присъствие на Русия доколкото може на запад. Той ще подтикне Минск към по-голямо подчинение на Москва и ще направи присъствието на руските войски почти постоянно, както е в Сирия и Казахстан.
Той ще увеличи дейността си в Калининград и покрай балтийските граници на Русия като оръжие за сплашване срещу балтийското НАТО, срещу Полша и Германия.

И това не е толкова неосъществимо, колкото изглежда на пръв поглед. По простата причина, че всички изброени държави, дори Полша, Румъния и Прибалтите са се се уморили от безкрайния преход към капитализъм, от олигархията, която изсмука цялото богатство на тези страни и от несекващата русофобия, която вреди не само на политическо, но и на икономическо ниво.

Икономиките на тези държави се скапват, защото те са лишени от възможността да си сътрудничат с Русия във всяка една област.

Следователно ултиматумът на Путин към САЩ и Запада да се махнат от Източна Европа и Балканите ще се приеме радушно от по-голямата част от хората в тези държави.  И така ще се създаде не само нов и мощен Източен съюз срещу Запада, но и нов икономически блок, който ще много по-могъщ от западния.

Владимир Путин и  неговите съветници не са фантазьори. Те преценят много точно и реално ситуациите. Затова и побеждават Запада.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *