Американски учени откриха нещо неочаквано за коронавируса в Руската федерация!

Свят

Сензационната хипотеза на учени от САЩ за коронавируса в Русия получи ново потвърждение.

Възможността за връзка между смъртността от COVID-19 и ваксинациите срещу туберкулоза бе призната и от ръководителя на Федералната медицинска и биологична агенция Вероника Скворцова.

Ако е така, руското население е много по-добре защитено от коронавируса, отколкото американците и италианците. Но как така? И защо западните страни се отказаха от спасителната БЦЖ, докато бившият социалистически блок не го направи?

„В международните прегледи това сега се обсъжда широко … Тя може да има определено значение и да играе роля.“

С тези думи ръководителят на Федералната медицинска и биологична агенция Вероника Скворцова коментира хипотезата, че честотата на коронавирусната инфекция и смъртността от нея е много по-ниска в страните, в които бебетата са ваксинирани срещу туберкулоза. Русия, като повечето държави от бившия социалистически лагер, е една от тях.

Строго погледнато, това прилича на сензация, пише „Поглед инфо“. Ваксината срещу туберкулоза по света всъщност е една-единствена – така наречената БЦЖ, създадена преди век, и е кръстена на своите известни създатели „Бацил на Калмет – Герин“/БЦЖ/. Преди няколко години в Съединените щати, уж създали нова ваксина и успешно я изпитали върху мишки, но тя не е доведена до етап на масово използване при хора. Вярно е, че има различни щамове БЦЖ, като датските се считат за най-малко ефективни, а в Руската федерация използват свой, също ефективен щам.

Но да се върнем към Скворцова. От забележките на бившия министър на здравеопазването може да се заключи, че тя е запозната с проучването на епидемиолозите от Тексаския университет, които са анализирали междинни резултати от епидемията КОВИД-19 в 178 държави. Корелацията се оказва изумителна: там, където задължителните ваксинации с БЦЖ отдавна ги няма или никога не са провеждани, темпът на епидемията е коренно различен: десетки пъти повече заразени, десетки пъти повече смъртни случаи.

„Не очаквахме да видим такава забележима разлика“, призна един от изследователите. Подчертаваме веднага: наличието на някаква връзка тук е просто хипотеза. Но въпреки това е много трудно да пренебрегнете епидемиологичния контраст, който хваща окото както в глобален, така и в национален мащаб. В основните огнища на пандемията – САЩ, Италия и Испания – няма задължителна ваксина БЦЖ. Германия също я няма, а тя е една от челните по брой заразени. В провинциите на старата ФРГ, където задължителните противотуберкулозни ваксинации за деца са отменени през 1975 г., има много повече заразени и мъртви, отколкото в ГДР, където БЦЖ се бие до края на 90-те години.

Фактът, че придобитият имунитет срещу туберкулоза действа и в случай на коронавирус САРС-2, звучи парадоксално за специалистите и те се опитват да обяснят какъв е този парадокс.

Вирусите и бактериите не са „роднини“, а коренно различни форми на живот, отдалечени един от друг. Някои вируси са насочени само към бактериите; за тези организми обикновено е характерна доста тясна специализация. Това е предопределено от биологията на същите коронавируси: те „мамят“ защитната система на клетката със специален протеин, за да проникнат вътре, да се размножават и да излязат. Този протеин като ключ не е универсален – само строго определени клетки в тясно свързани организми могат да се „излъжат“.

За коронавируса, който връхлетя цялата планета, който получихме от панголините, това са клетки на стомаха и белите дробове. Съвсем различен въпрос са туберкулозните микробактерии, или MTBC, най-известният от които е т.нар. „Бацил на Кох“. Те могат да засегнат почти всички органи – би имало място за размножаване. Освен това човек може да се зарази с микробактерии не само от други хора и бозайници като цяло, но и от птици, змии, дори аквариумни риби. Вярно, това всъщност няма да доведе до туберкулоза – „рибните“ микробактерии при човек бързо ще умрат поради разликата в телесната температура, но няма нищо изненадващо в такава инфекция. Ако вирусите са примитивни и изключително уязвими към външни влияния, тогава микробактериите са много по-добре организирани и „независими“ и следователно упорити.

За да може коронавирусът, който се е появил някъде по повърхността, да загуби вирулентност, тоест способност да заразява хората, трябва да минат минути, най-много – часове, особено при горещина и при минусови температури.

В човешкото тяло Бацилът на Кох може да остане през целия живот, без да се проявява по никакъв начин, тъй като не отделя токсини. Смята се, че една трета от населението в света е заразена с туберкулозни микробактерии, но само една на всеки десет може да премине на открит етап – познатата туберкулоза, когато микобактериите активно се размножават и пациентът става заразен за другите. Трудно е да се излекува открита форма на туберкулоза, но е невъзможно да се унищожат напълно микобактериите в организма.

Алтернатива на тежка форма на заболяването е предварителното предизвикателство към имунния отговор на клетките. Всъщност БЦЖ е щам от вариант на кравешкия тип туберкулозна микобактерия, отглеждана в специална среда. В резултат на това тя губи патогенността си, но все още провокира така наречения клетъчен имунитет – същият като в случая с опасния Бацил на Кох. В резултат на това човек все пак е в състояние да се зарази, но има вероятност да избегне неконтролираното му възпроизвеждане и открития стадий на туберкулозата. Особено опасно е за малките деца – туберкулозният менингит може да убие за часове. От там и задължителната инжекция БЦЖ, която беше направена и все още се прави в Русия през първата седмица от живота на човек. Възможно обяснение на предполагаемата връзка между тази ваксина и устойчивостта на организма към коронавирус се основава на факта, че САРС-2 и Бацилите на Кох все още имат нещо общо – те са именно клетъчни патогени.

В крайна сметка, ако връзката бъде доказана, това ще бъде вторият „туберкулозен фактор“, благодарение на който Русия и руснаците бяха сравнително добре подготвени за глобалната пандемия. Първият е осигуряването на устройства за механично обдишване. В Италия има осем от тях на 100 хиляди души, във Великобритания – 13, в САЩ – 19, в Русия – 27,3, и в Москва – 40. И всичко това заради туберкулозата. И заради решението на социалистическите правителства да въведат задължителна ваксинация срещу туберкулоза, пише в своя статия информационната агенция Блиц.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *