Архимандрит Вассиан: Българският народ не приема опитите за разрушаване на връзките между православна България и православна Русия

България отблизо

Бяхме грубо и унизително изгонени от България. Нищо не предвещаваше толкова драматични и невероятни събития и такова развитие на ситуацията. „Не знам какво толкова уплаши българските власти сега, можеше да ми откажат пребиваване в България. Не е толкова важно защо ме изгониха, а как го направиха – умишлено, демонстративно, оскърбително, унизително“, каза още пред Россия 24 екстрадирания архимандрит Вассиан.

Връзката между българската и руската църкви е хилядолетна, в момента се опитват се да пренапишат историята, да преориентират Православна България в друга посока, но българският народ не приема това“, каза архимандрит Вассиан пред руския телевизионен канал Росиия 24 по повод на екстрадирането му от България заедно с още двама свещеници от Руската църква. „Зарадва ме активната, искрена подкрепа, емпатията от страна на българските православни християни, както и тяхното удивление и възмущение по повод на неоснователните и беззаконни действия на българските власти“, посочи Вассиан.

„Нищо не предвещаваше такива драматични събития, невероятно развитие на ситуацията – сутринта (21 септември, б.р) имахме литургия за празника Рождество Богородично, молихме се с енориашите, извършихме причастие. След службата ни се обадиха по телефона и ни поканиха в миграционната служба. Нямаше обяснение за причините, но до толкова, до колкото ние сме граждани на друга държава, отидохме в миграционната служба. Там на практика ни арестуваха. Беше ни повдигнато обвинение по някакъв член, не помня какъв“, разказа екстрадираният свещеник, който вече е в Москва. „Попитахме защо с мен са арестувани и секретарят протоерей Евгений, както и сътрудникът на подворието – гражданин на Беларус. На всички поотделно повдигнаха едно и също обвинение, а когато попитахме в какво точно ни обвиняват, какви са фактите, какви са доказателствата, не ни бе казано нищо. Арестът ни беше без обвинения. Съобщихме веднага на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова, консулът пристигна, но и на него категорично отказаха да обяснят какви са обвиненията към нас“, обясни още архимандрит Вассиан.

Той разказа, че заедно с останалите двама свещеници са били „откарани със специален автобус за затворници“. „Преди това дори ни беше казано, че може да ни откарат в бежански лагер или ние веднага да напуснем България. Разбира се, ние се съгласихме веднага да напуснем страната. Дори казах, че съм готов да си взема нещата и да си тръгна до вечерта. Но ми беше отказано свободно придвижване и през цялото време, докато си вземем личните вещи ни съпровождаше полицай, а ние, тримата, живеем в различни точки на българската столица София“, обясни Вассиан. Той посочи, че придвижването в София в четвъртък е било трудно заради протести.“Нямаше храна, хората бяха гладни, грубо и унизително ни изгониха от България.

Не разрешиха на енориашите да се доближат до нас, защото ние бяхме арестувани. Полицаят, който дойде с мен в апартамента, ме наблюдаваше как си събирам личните вещи в куфара. Когато си взех паспорта, той ми го поиска и паспортът ми бе върнат едва на границата“, разказа още архимандрит Вассиан. „Никога не съм си мислил, че православна България, която е освободена от руските войски преди почти 150 години, така унизително, оскърбително може да изгони руски свещеници без обяснение за каквато и да е наша вина. Ще отбележа, че преди почти 150 години, именно с помощта на Руската православна църква стана възможен освободителния поход на Балканите, Освобождението на православните славяни от османското иго“, подчерта Вассиан.

Той обясни, че е заключил Руската църква и е предал ключовете: „Не ми беше дадена възможност да взема решение за продължаване работата на храма и аз трябваше да затворя „Св. Николай“ и да предам ключовете“.

„В храма идваха много българи, много руснаци, идваха много националности, беларуси, в последно време и украинци, които бяха принудени да напуснат Украйна. С тях имахме много доброжелателни, близки отношения, никакви спорове, особено по острата проблематика в момента с Украйна. Нашият храм не създаваше никакви проблеми. Така и не можах да разбера защо са ме арестували, но съдейки по публикациите в медиите, то нас се опитват да ни обвинят за позицията ни по въпроса с разкола в Украйна, че така наречените архиереи на Православната църква в Украйна не са архиереи, а самозванци, които нямат апостолска приемственост. Това е опасно, защото световното Православие може да се превърне в секта, където трудно ще може да се определи къде е истината, къде е доброто и къде злото“, казва още пред Россия 24 архимандрит Вассиан.

Той припомни и изгонването на руските дипломати през 2022 г.: „Подобен прецедент имаше само с нашите дипломати преди година и половина, когато 70 служители на посолството на Руската федерация бяха експулсирани от България“. „Нашите отношения под ръководството на Руския патриарх с Българската православна църква се развиваха много ползотворно. Често са ме канили на празници в Българската църква, не само в София, но и в други епархии. От своя страна и ние сме канили български архиереи в нашата църква и всички се отзоваваха с радост. Имахме истински, добри и братски отношения, нищо не помрачаваше нашето съществуване в България. Нещо повече, миналата година отбелязахме 70 години от Подворието. Ние сме църковна мисия, която служи за укрепване на отношенията между братските църкви. За 70-тата годишнина подготвихме изложба, на която беше показано, как през 1945 година Руската православна църква е помогнала на Българската да преодолее схизма от разкола и благодарение на активната позиция на Московския патриарх Алексей I, Българската църква влиза в семейството на православните църкви – едно много важно събитие. Помогнахме на Българската църква и през 90-те години, когато положихме усилия да се преодолее разкола в България“, каза още архимандрит Вассиан.

„Не знам какво толкова уплаши българските власти сега, можеше да ми откажат пребиваване в България. Не е толкова важно защо ме изгониха, а как го направиха – умишлено, демонстративно, оскърбително, унизително“, каза още пред Россия 24 екстрадирания архимандрит Вассиан.

 

Източници: „Россия 24“, „Труд“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *