Русия създава най-добрата армия на бъдещето в света

Свят

Според визията на висшите служители в Пентагона, уверени в пълното превъзходство на американската технология над всичко останало, появата на “Ейбрамс” в Украйна ще бъде повратна точка.

През юли тази година генералът от армията на САЩ Дъглас Симс каза, че „американските танкове ще помогнат на украинската армия да направи разликата на бойното поле“, а председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили увери невярващите, че “Ейбрамс” е най-добрият танк на света.“

Има обаче силно усещане, че това вече сме го чували някъде.

Бързо прелистване на миналите новини показва, че същото нещо, със същия тон, беше казано за „най-добрите в света“ немски танкове “Леопард” и „най-смъртоносните“ британски “Чаланджър-2”, които сега тихо ръждясват в десетки бройки в Запорожие.

Ако оставим настрана простия факт, че десет, дори тридесет “Ейбрамс” няма да помогнат на ВСУ, то си струва да споменем нещо, което споменатите господа премълчаха в своите изказвания.

Например фактът, че американците ще изпратят в Украйна „гола“ модификация на “Ейбрамс” – без суперсекретна броня с обеднен уран и без най-модерната електроника. Между другото, десетки такива танкове бяха унищожени от праисторически съветски танкове в две войни в Ирак, дори в условията на тотално американско въздушно превъзходство, пълна дезорганизация на иракската армия и масово предаване на иракчани в плен.

Или това, че “Ейбрамс” е изключително скъп, сложен и капризен танк, който е напълно невъзможен за ремонт и поддръжка в полеви, да не говорим за бойни условия. При цена на една единица от десет милиона долара, обслужването на “Ейбрамс” в идеални условия струва поне 350 000 долара годишно, изисква огромно количество гориво, а ВСУ просто нямат влекачи, които да могат да помръднат 60-тонния венец на западната военна мисъл.

Американските генерали се хвалят, че „Ейбрамс“ може да унищожава руските танкове с чудодейните си снаряди от разстояние два-три километра, пропускайки неудобния факт, че руската ПТРК „Корнет“ събаря купол от разстояние пет километра, и едва ли някой “Ейбрамс” ще доживее до танкови дуели.

И ние дори не говорим за различни смешни дреболии като въздушния филтър, който на “Ейбрамс” се задръства напълно с прах (а през лятото в Украйна е прашно) само за 15 минути или липсата на автоматичен зареждач, заради което скорострелността на огъня на танка зависи от качеството на човешкия материал, който във ВСУ клони към нулата, или че доставчиците на танкове съветват да се вземете още един образец за всеки “Ейбрамс” – за резервни части.

Но не това е важното.

САЩ в частност, и НАТО като цяло, неволно помогнаха на Русия да направи отдавна чакана стъпка към радикална трансформация на въоръжените сили, където танковете, дори и най-магическите, губят ролята си на основно оръжие за пробив. САЩ продължавайки студената (всъщност гореща) война срещу нас, пропуснаха момента, в който ние (частично принудени) решихме да изградим най-добрата „армия на бъдещето“ в света.

Това може да звучи малко гротескно и дори патетично, но нямаме избор.

Никаква военна доблест и масов героизъм на нашите най-добри войници в света няма да могат да компенсират тоталната военно-икономическа мощ на Запада, ако реши да я използва директно срещу нас.

А това означава, че трябва да сме толкова напред във военното развитие, че дори и пълните психопати да не мислят за евентуална победа с военни средства.

И ние вървим в тази посока и то доста успешно.

Тези дни представителите на “Ростех” съобщиха, че Русия значително (и дори десетократно) е увеличила производството на най-модерните оръжия, които анулират не само следващите „най-добри танкове в света“, но и всичко останало, дори и да е най-доброто в света – „Кинжали”, „Искандери“, „Вихри“, „Циркони“, „Гранати“, „Тахиони“, „Ланцети“ и така нататък, и така нататък.

Онзи ден “Уолстрийт Джърнъл” публикува истерична статия, според която САЩ нямат отговор на нашите серийни хиперзвукови ракети, които гарантирано ще ударят цел навсякъде по света в рамките на един час. Всички опити на американците да създадат нещо подобно се провалят, а в най-добрия случай се очаква нещо работещо след десет години.

Това означава, че трябва да запазим тази преднина и в бъдеще – за профилактика.

Е, що се отнася до „Ейбрамс“ в Украйна, нямаме нищо против: мястото му в парка „Патриот“ отдавна е запазено. Да сенадяваме, че нашите противотанкови сили ще работят „отговорно“ и поне един цял купол ще бъде пренесен в музея.

Превод: В. Сергеев, Източник Поглед.инфо

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *