Атанас Пеканов хвърли нова бомба за Шенген

България отблизо

Бившият служебен вицепремиер по управление на европейските въпроси Атанас Пеканов заяви, че не приема влизането на България в Шенген по въздух и море като голям успех за страната ни. Причината Австрия да не ни пуска в сухопътния Шенген е, че е притеснена от нелегалната миграция, която минава през целия Балкански полуостров.

Когато Бойко Борисов яде торта с бившия австрийски канцлер Себастиан Курц, трябваше да го убеди, но явно не го е направил, коментира Пеканов в ефира на bTV.

 

 

 

Това, което се случи в последните две седмици с присъединяването на България в Шенген по въздух и море, не радва Пеканов. България и в момента отговаря на всички критерии за пълноправно членство в Шенгенското пространство, добави той.

Според него вътрешнополитическата обстановка в Австрия сега е много по-добра, отколкото ще бъде в бъдеще. Ясно е, че страните от центъра – не само Австрия, но и други страни, се опитват да затегнат прилагането на Дъблинското споразумение. В момента се търсят всякакви механизми, за да ни връщат все повече назад и да не ни приемат в сухопътния Шенген, изтъкна Пеканов.

През 2024 г. е изборна година в Европа, включително в Австрия, включително има и европейски избори. Това означава, че всяка една страна след европейските избори може да каже, че ще си помисли дали да приеме България със сухопътните й граници в Шенген, посочи Атанас Пеканов.

Той е разочарован и че уж България трябвало да вземе средства по Плана за възстановяване и устойчивост, но европейски средства така и нямало. Пеканов призова да се пита финансовото министерство какво се случва със средствата по ПВУ.

Запитан кога България ще влезе в Еврозоната, Пеканов показа, че е скептичен страната ни скоро да стане част от клуба на богатите. България в момента не покрива инфлационния критерий за Еврозоната, каза още бившият служебен вицепремиер. Атанас Пеканов смята още, че Бюджет 2024 е сравнително добър, но за да настигнем Европа, трябва да има повече политика по доходите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *