От връх Шипка Радев попиля канадци и грантаджии: Това е червената линия на нашето търпение

България отблизо

След „Епопеята на забравените“ няма да допуснем тези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как през годините да изхвърлят Вазов от учебниците.

 

Това заяви президентът Румен Радев в емоционално слово на връх Шипка.

 

Днес казваме „Стига“! 3-ти март е червената линия на нашето търпение, категоричен бе държавният глава. Думите му бяха съпроводени с бурни скандирания „3-ти март! 3-ти март!“

 

Европейска България има бъдеще, само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението, което търгува с всичко българско за своето оцеляване, каза Радев.

 

Не сглобкаджийство ни трябва, а единение около държавността, историята и националното достойство. Около демократичните завоевания и свободите на гражданите„, продължи Радев.

„Днес казваме „Не“ на пълзящата цензура, на доносничеството, подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност“, заяви остро Радев, отправяйки критика към управляващите днес във властта.

 

„Всички ние сме българи и европейци – по рождение, история и култура.

Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец означава да се отречеш, че си българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието. Непростима безотговорност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи. Идеалите на нашите възрожденци – на Левски, Ботев и Гоце Делчев.

 

Днес, пред Паметника на свободата сме се събрали, за да заявим, че след Епопеята на забравените няма да допуснем онези, които винаги са липсвали тук на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как през годините да изхвърлят Вазов от учебниците“, изтъкна Радев в началото на словото си.

Казваме „Не“ на опитите за разграждане на държавността чрез превземане на институциите с користни политически и икономически цели. Днес слагаме край на обратното броене на разпада и заявяваме, че България ще пребъде. Република на равноправни и свободни граждани, които сами решават своето бъдеще. Народното движение няма да допусне 3-ти март да бъде заличен, националната ни памет – изтрита, а българската държавност – разградена!“, каза още държавният глава.

 

Той завърши словото си с думите „Вечна памет на героите, да живее България!“

 

Честванията за 146-тата годишнина от Шипченската епопея са под патронажа на президента Румен Радев.

 

Честването започна с молебен. Свещениците отбелязват паметта на руския император Александър Втори, неговото войнство и българските опълченци.

 

В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което беше отслужена заупокойна молитва.

Радев поднесе венец пред Паметника на свободата в знак на почит към паметта на загиналите за Освобождението на България.

Програмата днес започна в храма на Соколския манастир, където беше отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи.

По-късно през деня ще бъде открита фотодокументалната изложба „Свобода без граници“ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”, а в подножието на върха се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

 

Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *