Бабикян допусна, че Николай Младенов може да смени Борисов като премиер! Минеков – не ще!

България отблизо

След като организаторите на антиправителствените протести от „Отровното трио“ обявиха, че имат информация за очаквана смяна на премиера с друг „човек, който изглежда относително културен, наскоро появил се в София от дълго пътуване“, Арман Бабикян – член на триото, допусна, че това може би е бившият външен министър Николай Младенов.

„Предположението за Николай Младенов е интересно и възможно„, заяви лаконично той пред БНР.

Бабикян не разкри нищо повече, нито пък каза откъде той, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков са се сдобили с тази информация. Самият Младенов отказа да коментира слуховете.

Припомняме, че Николай Младенов в момента е специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес и играе важна роля в опитите за нормализиране на израело-палестинския конфликт. В този смисъл той е високоуважаван световен дипломат. Самият Младенов пък вчера беше гост в btv, където разкри, че към момента е замразил членството си в ГЕРБ. Той обаче изрази съгласие с идеята на Борисов за ВНС и нова конституция, както и със спорното решение да бъде намален броят на депутатите от 240 на 120.

Още вчера следобед обаче от Отровното трио заявиха, че нямат намерение да призовават за прекратяване на протестите дори премиерът да бъде сменен.

„Няма как тази тема да бъде част от пазарлъка“, обяви Минеков.  Който желае, нека рискува на този пост, но нито ние, нито протестиращите ще приемем“.

„Настоящата ни Конституция е писана в съвсем различен исторически период, обяви самият Николай Младенов. България сега е член на ЕС, след няколко години ще приеме еврото. Имаме нужда от сериозен обществен дебат, който да предложи на българското общество цялостна промяна на Конституцията на България, от изцяло нова Конституция. Това може да се случи с Велико Народно събрание. Хората излязоха по улиците с искания за промяна, а тя може да се случи, ако спокойно погледнем върху това какво трябва да бъде променено. Списъкът на нещата, които трябва да бъдат променени, е дълъг. Трябва да има спокоен дебат, който трябва да се случи в обществото ни, подчерта бившият министър от първия кабинет на ГЕРБ“.

Борисов пък заяви, че ако предложението на ГЕРБ за свикване на избори за Велико Народно събрание бъде прието, още същия ден ще подаде оставка.

Днес в предаването „Преди всички“ на Националното радио Бабикян коментира и липсата на полицията по време на инцидента на кръстовището на Ситняково, при който жена с двете си деца опита да пробие блокадата с колата си, а протестиращи я потрошиха.

„В продължение на 30 дни полицаите чинно охраняваха протестите, изпълняваха ангажиментите си по закон. Нареждането не е на полицията, а над техните глави. Явно сега директивата е да се оставят гражданите да застанат един срещу друг“, каза Бабикян.

Според него по-големият проблем е защо държавата е решила да абдикира от ангажиментите си и желае натрапване на лошо отношение между гражданите.

Днес на въпрос има ли директива полицията да не охранява подобни блокади зам.-директорът на СДВР старши комисар Мариан Билалов отрече. Той заяви, че протестната акция е била нерегламентирана и полицията не е била уведомена за нея предварително. Патрул пристигнал на мястото след сигнал за инцидента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *