Бизнесмен скочи срещу своите и разкри как е станала приватизацията!

България отблизо

Приватизацията е феномен, който се движи по ръба на мрака, особено в България. Затова трябва да се познава началото й.

Това каза пред btv бизнесменът Добромир Гущеров, който е и баща на Християн Гущеров, оженил се преди време за племейтката Светлана Василева, вече Гущерова.

Първата приватизация е приватизация на контактите. Информацията се приватизира и никой не може да упрекне никого, че това е било незаконно. Този процес продължи с приватизацията на дългове – дълговете на България като държава, дълговете на предприятията. Имаше много противоречия в бизнеса кой да изкупи дълговете на големи предприятия. Дългът се купува и продава и от това нещо се реализираха огромни печалби, заяви Гущеров.

Приватизацията съвпадна с един много неприятен факт за държавата. Министър на икономиката беше Иван Пушкаров. Той уволни за една вечер всички директори на държавни предприятия в България. Тогава предприятията бяха обезглавени. Директор на предприятие не се изгражда за ден-два. В този период икономиката изпадна в много тежко състояние и незрялата идеологическа и политическа борба доведе до тази ситуация. Това се отрази на всички последващи действия, коментира бизнесменът.

Има действия, които не са добри за България, но не са незакони, като например приватизацията на електроразпределителни дружества. Тази приватизация не е незаконна, но е доста неморална, отбеляза Добромир Гущеров.

Има и външен фактор – България беше притисната жестоко да извърши незабавна приватизация, без да се съобразява с икономическия ефект. Правителството на Жан Виденов беше най-потърпевшото, защото всички външни фактори упражняваха невероятен натиск да се извърши незабавна приватизация.

За западните ни партньори, които и да се те, нямаше никакво значение на каква цена – важното беше да се извърши тотална приватизация, каза Гущеров. По думите му, в момента страната ни е в много добро финансово състояние. Това е една стабилност, която няма как да не виждаме. Във външнополитически план на България се гледа като на сериозна държава, добави той, цитиран от blitz.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *