„Билд“: Задкулисни подробности от разговорите на Шолц и Макрон за Путин и Украйна

Свят

Журналистът Стефан Ламби е успял да получи достъп до стенограма на телефонните разговори между Шолц и Макрон, които са разговаряли относно Путин на 4 март 2022 г., на деветия ден от започването на войната в Украйна.

 

Ламби описва този разговор в новата си книга „Извънредни ситуации. Управление по време на война“, пише Bild.

Какво са си казали Шолц и Макрон за Путин

По време на разговора Макрон пита Шолц как е протекъл разговорът му с Путин, на което германският канцлер отговорил:

„Нещо ме тревожи повече от преговорите: той (Путин) не се оплаква от санкциите. Не знам дали е направил това по време на разговора с вас. Но той дори не спомена за санкциите“.

Макрон отговаря: „И пред мен не ги е споменавал“.

Германският канцлер отбелязва, че Путин му е разказал само за своето виждане за Украйна.

„Той ми разказа за всички свои идеи как да се намери компромис. Говореше за демилитаризация, денацификация… И ме помоли да призная Крим за част от Русия. Както и независимостта на тези републики (Донецка и Луганска народни републики). Нищо ново, честно казано“, казва Шолц.

Ръководителят на германското правителство също така отбелязва, че се е опитал да организира среща на върха.

„Когато го попитах дали рано или късно трябва да има среща за Украйна с вас, с мен, със Зеленски и с него (Путин), той не отказа напълно. Но посочи две условия. Първо, тя не трябва да представлява повод за прекратяване на огъня. След това той просто говори за нас тримата: за теб, мен и него. Без Зеленски“, разказва Шолц на Макрон.

Според думите на Шолц, Путин също така е изразил идеи за теория на конспирацията. „Тогава той каза, че украинската делегация е отишла в Полша, защото иска да говори с ръководството на Съединените щати, за да получи инструкциите им…“ Шолц се засмява и заключава: „Това е всичко“.

Макрон отговаря: „Благодаря ви, това е било много подобно на разговора, който имах с него вчера. Мисля, че сега той е много решен да стигне до края. Естеството на неговото телевизионно послание, както и всички инициативи, които той предприе в разговорите с граждански организации в Русия през последните няколко часа предизвикват голяма загриженост.“

Отбелязва се, че за Шолц и Макрон е било ясно, че Путин е станал радикален и се държи непредсказуемо.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *