Борисов удари с юмрук: Призовавам Асен Василев да каже истината! Иначе си отивам!

България отблизо

„Трябва да намерим решение от тази ситуация. Решението е така, както в началото говорихме – те да управляват, а ние през парламента да ги контролираме.

Заради това е хубаво тези лидерски срещи, на които се събираме, да не се превръщат в едно говорене… в изключение на един случай, в който Кирил Петков свърши работа и направи график за приемане на 5-6 закона и ние ги приехме“, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който събра колектива на партията, за да решат дали ще останат в „сглобката“.

 

 

 

„Тогава се разбрахме с него да изпратим човек в МС, който да следи както се случва там. Да го докладва и да направим така, че важните решения на Министерски съвет (МС) да ни се дават седмица преди това, да се обсъждат и след това да ги решаваме.

Видно е, че това не се е случило и не работи! Правилното за мен е… бих предложил във вторник (или ако искат друг ден) министъра на здравеопазването да се вижда с представилите на комисиите и да се решава какво се прави.

Нито са ни питали за електронните рецепти, нито за каквото и да било“, каза Борисов.

„Ние се явяваме като опозиция на това, което всъщност подкрепяме. Щета за ПП-ДБ, щета и за нас“, допълни лидерът на ГЕРБ.

3% дефицит е лошо нещо. Взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита е лошо нещо. Всички искат да се правят на добри, но дълговете се трупат и трупат.

5% лихва на 2.3 милиарда евро нов дълг – това са близо 250 милиона лева лихва годишно. Това не е добре! И искам да кажа на всички, че призовавам Асен Василев да не отваря торбата – Кутията на Пандора, и да не води държавата към задлъжняване.

Къде са мерките да излезем от 3%-ия дефицит и да се върнем към нулев дефицит? Или поне да е на излишък? Хората в център дясно разчитат да отстояваме интересите, за които са гласували, коментира още лидерът на ГЕРБ“, каза Борисов.

„Преди година ПП-ДБ говореха за 8 милиарда, че са били откраднати от ГЕРБ, а те самите теглят по 5 милиарда заеми“, каза и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Законодателната програма включва 4 точки. Еднаи от тях ще изпълним предсрочно – този за пътищата. Фрапиращ случай на неизпълнение е АМ „Струма“, това заяви Николай Нанков.

„Към момента няма нито одобрен момент, нито е съгласувана методика с регионална комисия. Имаме 7 от 8 мерки със срок септември, които не са изпълнени.

Може би в проектобюджета трябва да настояваме поименно да бъдат посочени обектите, които трябва да бъдат финансирани“, заяви Борисов.

И аз, и Кирил Петков в Пловдив обещахме Околовръстно. Трябва да си спазваме обещанията.

Всичко това трябва да бъде отразено в този бюджет. Ако не се приемат драстични мерки и ще се харчи, и ще се вземат дългове, да се знае за какво се вземат. Този министър специално видях, че се старая. Трябва да помислим как да му даем рамка

Общия резултат показва 70% разплатени средства. Трябва да отчетем и една загуба – 34 млн. евро, които са загубени по Оперативна програма околна среда. Ние сме загубили пари от оперативните програми, за да изпълним политиките си.

По ПВУ до настоящия момент трябваше да подаваме 4-то плащане. Едвам успяхме да стигнем до второто, не е сигурно, че ще го получим до края на годината, но поне го подадохме“, каза Борисов.

Проектът по модернизация на Спешната помощ е пред провал“, заяви проф. Костадин Ангелов и допълни: „По ПВУ имаме забавяне по всички проекти. Правителствената програма категорично не се изпълнява. България няма да бъда на картата на Европа по отношения раковите заболявания, защото този проект беше провален“.

„По отношение на образованието имаме намаление на средствата“, сподели пък Красимир Вълчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *