Руската армия побеждава и най-добре укрепената Авдеевка! ВСУ искат да се измъкнат от там

Свят

Евентуалното изтегляне на украинските войски от Авдеевка, Донецка област, няма да окаже влияние върху хода на военните действия на източния фронт.

 

Това мнение изрази майорът от запаса на Националната гвардия на Украйна Алексей Гетман, съобщава „УНИАН“.

„Руснаците възобновиха настъпателните операции в Авдеевка и превземането на тази най-силно укрепена украинска позиция е по-скоро политическа цел, отколкото тактическа“.

Въпросът, който остава без отговор е, след като целта на боевете при Авдеевка е „политическа“ защо това място бе толкова силно укрепено и защо ВСУ не го напуска и сега, когато е ясно, че поражението вече е очевидно?

В Института за изучаване на войната (ISW) анализаторите смятат, че ако украинските въоръжени сили трябва да се изтеглят от Авдеевка, то това няма да повлияе значително на хода на събитията във войната, на източния фронт. Авдеевка – това е плацдарм за възможно настъпление срещу Донецк“, обясняват те в ефира на украинското издание „Еспресо“

Анализатори, обаче, смятат, че Киев едва сега заговори за отстъпление, което нямало да нанесе никакви щети, защото вече няма кой да отбранява Авдеевка и резервите на ВСУ са почти изчерпани.

Украинският експерт отбелязва още, че от Авдеевка украинските сили са можели да контролират целия завзет от руснаците Донецк. Но това вече няма да е възможно предвид поражението на тази най-добре укрепена украинска крепост“.

Както с Бахмут, така и с Авдеевка, ако трябва да се изтеглим, тогава нищо няма да се промени значително. „Това ще бъде тактическо поражение, тактическо изтегляне, но стратегически това няма да промени нищо“, заключава украинския офицер Гетман.

Анализатори, обаче, смятат, че отстъплението на ВСУ от Авдеевка ще доведе до загуба на една от най-силно укрепените и последни украински крепости в Донбас, а това вещае пълно поражение и липса на други възможности за съпротива срещу настъплението на руската армия.

Междувременно, войници от руските въоръжени сили са взели в плен бойци от ВСУ, когато са навлезли в тила на украинските подразделения в Южнодонецко направление, съобщават световните издания. 

„Трудно е да бъде забелязан противникът дори от безпилотни апарати. Но нашите оператори на дронове ги насочиха да летяха все по-близо, и те все пак забелязаха скритите украински сили. Тогава разработихме план за настъпление”, казва командирът на руския мотострелкови взвод с позивна Жеков.

Според военния, руските бойци са проникнали в тила на врага, защото така вероятността да нахлуят в разположението на украинските части и да ги разгромят, без да дадат жертви, е най-висока.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *