Боян Чуков: Отговорът на Русия е страховит!

Свят

Геополитическият анализатор Боян Чуков написа коментар в личния си профил в социалната мрежа по повод войната в Украйна. По думите му, ВСУ избиват цивилно население в Донбас с РСЗО, руснаците отвърнаха с термобарично оръжие. Ето какво още написа той:

След като последните седмици ВСУ (Въоръжените сили на Украйна) избиват безмилостно гражданското население на Донецк с РСЗО (реактивни системи за залпов огън), от руска страна очевидно са взели решение за по-малко хуманизъм в сраженията с украинската армия. ЧВК „Вагнер“ от няколко дни използва термобарично оръжие, което е с изключителни възможности за унищожаване на живата сила на противника.

Термобаричното оръжие е една степен под употребата на ТЯО (тактическо ядрено оръжие). Руснаците направиха тази крачка, особено след като Франция достави на ВСУ касетъчни боеприпаси с кумулативно-осколочни елементи, чиято употреба води до много тежки жертви сред цивилното население.

През май 2008 г. на международна конференция в Дъблин беше приет текстът на конвенция, имаща за цел забраната на използването, производството, складирането и трансфера на касетъчни боеприпаси. След като „Вагнер“ започна да използва термобарично оръжие, тактическата инициатива на фронта в Донбас плавно се изземва от ВС на РФ.

Припомняме, че термобаричното оръжие се състои от два експлозивни заряда. При освобождаване на оръжието (пускане от самолет, ако е бомба или изстрелване от оръдие, ако е снаряд), се задейства механизъм, който детонира първия заряд на определена височина. При тази детонация във въздуха се разпръсква голямо количество летлива течност или фин прах, който се смесва с атмосферния кислород.

След като облакът от въпросното вещество се разшири достатъчно, се задейства вторият по-мощен експлозивен заряд, който го възпламенява и така се получава изключително мощна експлозия. При самото възпламеняване, околният въздух се засмуква от огъня, образувайки вакуум, откъдето идва и другото наименование на термобаричното оръжие – вакуумна бомба. (Уикипедия)

Азовците, които се бяха скрили в подземията на завод „Азовстал“ в град Мариупол, се предадоха веднага след като руснаците употребиха термобарично оръжие, за да ги изкарат от катакомбите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *