Мощните руски „Алигатори“ станаха още по-страховити

Свят

Руските войски продължават да получават ударни хеликоптери Ка-52М. Ходът на специалната операция в Украйна подсказа как тези бойни машини могат да бъдат подобрени и индустрията вече започна да ги модернизира. Подобреният Ка-52М има поне три основни разлики от базовата версия, пише Forbes.

Наскоро се появиха поредица от съобщения за модернизацията на хеликоптера Ка-52М „Алигатор“, една от най-ефективните оръжейни системи, използвани по време на СВО.

Преди година беше казано, че изпитанията на модернизираната машина са проведени успешно по време на бойни действия. Преди това беше официално заявено, че обхватът на използване на авиационните оръжия и откриването на цели изискват подобрения. Миналото лято беше официално потвърдено, че модернизираният Ка-52М вече се използва по време на СВО.

„Що се отнася до модернизацията на варианта Ка-52М, тя засегна основно бордовото електронно оръжие – нов радиолокационен комплекс с активна фазирана антенна решетка, нова оптично-електронна система за насочване и наблюдение и нова система за управление на огъня, която позволява използването на съвременни видове авиационно оръжие“, каза Виктор Мураховски, член на Експертния съвет на Управителния съвет на Военно-промишлената комисия, в началото на изпитанията на новата машина.

Това беше потвърдено неотдавна от производителя на хеликоптери, завода “Прогрес” в Приморския край. „Модернизираният хеликоптер Ка-52М получи нови радарни системи, системи за прицелване, както и въоръжение със значително повишени характеристики“, каза директорът на завода Сергей Шамшура.

Съдейки по изявленията на разработчиците и военните, тези системи може да имат редица качествени разлики от тези, които преди това са били поставени на хеликоптерите.

Подобрено разпознаване на цели

Ka-52 е носител на противотанкови ракети “Вихър”, теоретично и по-рано можеше да ги използва от много голям обсег, максимум до 10 километра. Имайки предвид заплахите от ПВО на ВСУ, това е важно. Наскоро обаче беше споменато, че максималният обсег на използване на ракетите “Вихър” на Ka-52M е само осем километра.

Очевидно при използване на ракети на максимален обсег ограниченията в работата на прицелното оборудване могат да имат ефект. Така при използване на термовизорна камера (т.е. при работа през нощта) е по-трудно да се идентифицира целта.

Преди година беше съобщено, че се работи по създаването на нова система за наблюдение на хеликоптера, която ще подобри възможностите за използване на оръжия: „работи се за увеличаване на обхвата на използване на ракетата “Вихър” до 10 км“.

Сега виждаме, че новите хеликоптери с модернизирани оптично-електронни системи за прицелване вече се доставят в системата за ПВО. А това означава, че задачата за постигане на максимален обхват на използване на ракетата „Вихър“ е решена.

Бордови отбранителен комплекс

Преди време беше съобщено, че модернизираният Ка-52М „е получил подобрена система бордови комплекс за отбрана (БКО), която ще го защитава от цялата съществуваща гама ПЗРК“. Името на новата система не е обявено официално, специализирани военно-аналитични ресурси предполагат, че може да става дума за системата Л418 „Моноблок“.

Разбира се, БKO, монтирани преди това на хеликоптери, се оказаха достойни. Например, по време на десанта на Гостомел Ка-52 се оказа изключително неуязвим за ПЗРК. И в бъдеще Ка-52 бяха използвани с голяма интензивност и загубите им по време на такава интензивна бойна употреба не могат да се считат за неоправдани. Тоест обикновеният БKO се представи добре. Защо беше необходим нов?

Въпросът е в интензивността на използване на Ка-52 по време на СВО.

Понякога повредените апарати могат да попаднат в ръцете на врага. Докато изучаваха трофея, както Украйна, така и нейните западни партньори вероятно биха обърнали голямо внимание на бордовата защитна система на хеликоптера – системата, която го прави толкова трудна цел за поразяване. Западните военни инженери несъмнено търсят начин да преодолеят тези защити.

И сега руският Ка-52М получава нов БКО. Това най-вероятно означава, че данните, получени от проучването на предишната модификация, няма да бъдат от голяма полза за НАТО и ВСУ.

Освен това в момента, както неотдавна заяви първият заместник-генерален директор на държавната корпорация “Ростех” Владимир Артяков, „се работи по създаването на перспективни БКО, които използват както традиционни, така и други принципи на проектиране. Те ще осигурят защита на самолетите от управляеми оръжия, включително такива с комбинирани системи за насочване.

Лека многоцелева управляема ракета

Модернизацията на Ка-52 също позволи да се разширят възможностите за използване на ракетни оръжия от хеликоптер. Едно от откритията на СВО е леката многоцелева управляема ракета (ЛМУР), известна още като “Продукт 305“. Тази управляема ракета с обсег на изстрелване до 14,5 км и дистанционно управление отдавна се използва в СВО.

Ракетата се оказа изключително ефективно оръжие. По време на полет ракетата предава на хеликоптера носител изображение от камерата си и позволява на оператора на борда на хеликоптера да коригира приближаването към целта.

Мощната бойна глава позволява не само да се гарантира унищожаването на всякакъв вид бронирани превозни средства, но и да се поразяват сгради. Далечината на стрелбата позволява ракетата да се използва от разстояние, относително безопасно за хеликоптер.

Използването на тези ракети става все по-широко разпространено. Така модернизираният Ми-28 може да носи четири такива ракети, а сега Ка-52 в модернизирания си вид може да прави това щатно. Всички “Алигатори” вече имат дълга ръка, което е много положително.

Особеност на използването на ракетата е необходимостта от външно целеуказване – без разузнавателни средства, външни за хеликоптера, няма да е възможно да се реализира напълно нейният потенциал. Въпреки че, ако екипажът знае със сигурност за наличието на цел в определената зона, тогава в някои случаи тя може да бъде открита от самата ракета.

По-рано беше отбелязано колко голям е бойният потенциал на ЛМУР и колко ефективно може да бъде използването на тази ракета при сигурно разузнаване.

Предвидимо скоро ще бъде направена следващата стъпка – ще бъде организирано най-тясно взаимодействие между хеликоптери, оборудвани с ракети с голям обсег и безпилотни летателни апарати, способни да намерят цел за тях, след което подобни действия ще преминат на постоянна системна основа.

Въоръжените сили се нуждаят от качествено превъзходство над противника, а Ка-52М е един от компонентите на такова превъзходство.

Ръководителят на Министерството на отбраната Сергей Шойгу наскоро говори за важността на подобряването на бойните характеристики на тези хеликоптери. И въпреки че нито една отделна оръжейна система не може да промени хода на войната, тези хеликоптери определено ще дадат своя принос за нашата победа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *