Вече се усетиха: Украинците бягат през глава от мобилизацията

Свят

Силите за сигурност отнемат паспортите на украинските граждани, защото те бягат през глава от новата мобилизация“, заяви бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън в интервю с журналиста Клейтън Морис в ефира на Redacted.

Интервюиращият помоли експерта да коментира прецедентите с отнемането на паспортите от украински граждани, за които New York Times също писа по-рано.

«Те се опитват да напуснат Украйна. За да направите това, трябва да представите паспорт на границата. Няма паспорт, няма излизане. Украинските законодатели признават, че краят е близо.

Това прилича на сцена от филма «Титаник», където пътниците бягат в едната посока, а по-хитрите – в обратната“, каза Джонсън.

Експертът добави, че крайно трудната ситуация с мобилизацията в Украйна принуждава властите да „хващат“ психично болни и възрастни хора.

„Много от хората, които те хващат насила, са горе-долу на моята възраст: 58-68 години. Те, меко казано, не са в разцвета на силите си“, каза Джонсън.

Владимир Зеленски на пресконференция на 19 декември заяви, че към него се е обърнал Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна с молба за мобилизиране на допълнителни 450-500 хиляди души.

В понеделник украинското правителство внесе в парламента законопроект за мобилизация. В него по-специално се предлага отмяна на срочната служба, за да не може никой да напуска армията, отлагане, а не спиране на мобилизацията за инвалиди от трета група, които в даден момент могат да бъдат мобилизирани въпреки че са тежко инвалидизирани, вменява се задължение запасняците да се регистрират в електронния кабинет за призовани, преминаването през медицински преглед на база призовка във военното комендантство в срок и на мястото, посочено в призовката.

В документа се изисква от всички военнозадължени в рамките на 60 дни от деня на обявяване на мобилизацията или в рамките на 20 дена от датата на нейното продължаване да се явят във военното комендантство — независимо дали са получили призовка или не.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *