Вижте какво ще ядем за Великден? Косата ще ви настръхне от списъка с отрови!

България отблизо

Козунаци без яйца? Нашите баби може и да поклатят учудено глави, но в момента това е факт в търговската мрежа.

Козунаци без мляко? Е, как? Може, може. Достатъчно е да отидете в която и да е от големите хранителни вериги, пък и в по-малките.

Козунаци без масло, или поне олио? И тази магия е възможна. В България.

Според проучване на Асоциация „Активни потребители“ в момента в традиционнния великденски сладкиш има всичко друго, само не и традиционните съставки. Липсват яйца, мляко и масло, но за сметка на това  изобилстват от Е-номера и заместители. .

 

Проверката показва, че  в 11 (от 16) марки изобщо липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител. И има само брашно и овкусители.

Вложени са вместо класическите съставки „модерни“, изкуствено произведени суровини. Няма нито един традиционно произведен продукт и във всеки има между една и три съмнителни, наречени  „нетрадиционни съставки“.

Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина.

Те заместват млякото, яйцата, маслото, та дори и част от брашното! А истинска захар се използва само да се поръси продукта. Вътре са изкуствени подсладители, фруктоза и царевична месласа.

Усреднено във всяка търговска марка се съдържат по 6 добавени Е-та. 

Това са  емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, различни оцветители, защото козунакът все пак трябва да е жълт на цвят, а няма как са стане без яйцата.

 

Учудващо е, че в големи търговски вериги козунакът е с три месеца трайност. Така пише на етикета…Представете си тогава какво съдържа, за да е толкова „траен“. Всичко друго, само не и естествени продукти, които се развалят много бързо.

Но не само козунаците са боклуци.

В момента са внесени сладкиши от Белгия, Италия, Чехия, Германия и почти от целия ЕС. Това, което остане от католическия Великден, идва на нашите щандове. Пише козунаци, но са доста далеч и на външен вид и на вкус. Пълни са с Е-та, но за сметка на това струват майка си и баща си и имат половин година трайност

Яйцата ни са предимно полски, може да има и внос от Израел. Боите за тях бъкат от отрови също според изследване на „Активни потребители“, но ние сме си свикнали. Целият ЕС боклук идва при нас. А ние си го купуваме от скъпо по-скъпо.

И не само от ЕС. Агнешкото пък пристига директно от Австралия и Нова Зеландия. Дали е тазгодишно производство, или е доста престояло в хладилници, кой да ти каже. Само знаем, че агнета не с раждат през есента, а в Австралия е есен…

Очаква ни един страхотен празник!

С козунаци без яйца, но наблъскани с Е-та и химия, канцерогенни бои, палмово масло в изобилие, подобрители, набухватели и цялата Менделеева таблица.

Очаква ни един отровен празник.

А после и болниците.

Как стигнахме дотук?

Кой ни превърна в опитните зайчета на света?

Отговорът е страшен, затова нека всеки да си отговори сам!

Станислава Славова , istinata.net

Tagged

1 thought on “Вижте какво ще ядем за Великден? Косата ще ви настръхне от списъка с отрови!

  1. Тооо, коя ли храна е натурална в последните 28 години, освен от селския двор, хората, които си отглеждат зелен4ук, животни и про4ие!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *