Висш американски генерал се уплаши от дългата ръка на Русия

Свят

Ръководителят на Африканското командване на САЩ генерал Майкъл Лангли предупреди Конгреса, че Русия активно работи за разширяване на влиянието си в африканските страни, много по-успешно от САЩ, пише CNN.

В изявлението си генералът отбеляза, че „редица (африкански) страни са на ръба да бъдат ефективно превзети от Руската федерация“, имайки предвид нарастващото влияние на Москва на континента.

 

Въпреки факта, че стотици американски войници са разположени в Африка в продължение на много години, западни служители предупреждават, че Русия е не по-малко успешна в увеличаването на влиянието си там. „Бих казал, че през последните години позицията на Руската федерация заглуши позицията на правителството на САЩ. Те успяха в това“, признава Лангли.

Генералът призова да се отделят повече ресурси за борба с „руската пропаганда“, по-специално да се увеличат средствата, отпускани от американското правителство за информационни операции на САЩ. Както отбелязва CNN, Лангли предупреди Конгреса не само за Русия, но и за Китай: според него тези страни имат „дългосрочни планове“ на африканския континент.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *