Властите обявиха нещо много важно относно референдумите за присъединяване към РФ!

Свят

Представителите на проруските власти на самопровъзгласилите се ЛНР, ДНР и Запорожка област обявиха, че на референдумите в тези региони са гласували повече от половината граждани, така че референдумите могат да се считат за „валидни“.

Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на ръководителите на Централната избирателна комисия на ЛНР Елена Кравченко и на ДНР Владимир Висоцки, а представителят на администрацията на Запорожка област Владимир Рогов написа за това в своя канал в Telegram.

В ЛНР, каза Кравченко, избирателната активност в края на трите дни е била 76%, а в ДНР – 77%, каза Висоцки. Рогов твърди, че в Запорожска област са гласували 51% от избирателите.

РИА Новости уточнява, че според международните норми референдумът се счита за валиден, ако в него са участвали 50 процента плюс един гласоподавател.

Ръководителят на областната избирателна комисия в Херсон Марина Захарова заяви, че на третия ден от гласуването в областта са се явили 49% от избирателите.

Референдумите за присъединяване на регионите към Руската федерация в Донецката и Луганската народна република, Херсонска област и окупираните части на Запорожка област в Украйна започнаха на 23 септември. Гласуването ще продължи включително и утре.

„Подкрепяте ли излизането на региона от състава на Украйна, създаването на независима държава от региона и включването му в състава на Руската федерация като съставна единица на Руската федерация?“ – това са въпросите, зададени на жителите на Запорожка и Херсонска област.

Жителите на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка република отговорят на един въпрос: „Подкрепяте ли Донецката/Луганската народна република да стане съставна част на Руската федерация?“.

Руските информационни агенции цитираха анонимни източници, според които руският парламент може да обсъди законопроекти за присъединяване на новите територии още в четвъртък. РИА Новости съобщи, че руският президент Владимир Путин може да направи обръщение към парламента в петък.

Русия заяви, че референдумите дават възможност на хората в тези региони да изразят мнението си.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *