Въпреки Пригожин: Руската армия премина в настъпление в няколко ключови посоки

Свят

В условията на ожесточени боеве в южно-донецкото и запорожското направление, където украинските войски водят безуспешни атаки, вниманието на световната общественост е привлечено от настъпателната активност на руската групировка сили „Център“ в района на Кременная. Както потвърждават официални източници и независими експерти, руските въоръжени сили са напреднали и заели значителни територии в тази област, пишат чуждестранни агенции.

Чък Пфарер, бивш морски пехотинец на САЩ и известен военен анализатор, публикува на страницата си карта, показваща маршрутите за настъпление на руските войски.

„Руските сили започнаха многостранна офанзива, съсредоточена по оста на път O-130501 западно от Кременная. Разширявайки тази атака, руските сили осигуриха разширяваща се изпъкналост през пътя O-131306 и напреднаха към язовира Жеребецкое“, коментира той.

Украинският генерален щаб в своя доклад потвърди движението на войските и съобщи за тактическото отстъпление на една от бригадите в Серебрянското горско стопанство югозападно от Кременная. Съобщава се, че руските войски активно се придвижват към селището Белогоровка в Луганската народна република, като активно използват авиация и реактивна артилерия. Бойна авиация на въоръжените сили на Руската федерация атакува позиции на украинските войски в района на селищата Невское, Торское и Белогоровка.

В своето съобщение Министерството на отбраната на Руската федерация също споменава използването на реактивни системи за залпов изстрел (РСЗО) „Град“ за нанасяне на удари по вражеските сили в Краснолиманско направление.

„Екипажите на БМ-21 „Град“ на Централния военен окръг нанесоха залпов удар със 122-мм реактивни снаряди по струпване на жива сила и лекобронирана техника, както и по колона от камиони с боеприпаси на разстояние повече от 15 км. каза министерството.

Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) потвърди значително увеличение на производството на крилати ракети „Калибър“ и авиационни ракети Х-101 в Русия. По данни на украинското разузнаване, производството на тези видове оръжия се е увеличило 3-4 пъти.

По-специално, ГУР посочва, че средно руската страна произвежда от 30 до 40 ракети в зависимост от типа. Отбелязва се, че производството на хиперзвукови ракети „Кинжал“ е намаляло и възлиза на 6 единици, пишат чужкестранните агенции.

„Наистина производството на тези ракети (Калибър и Х-101) се е увеличило. Това е около 3-4 пъти. Така че руснаците произвеждат около 40-30 ракети, в зависимост от типа единици. Нивото на производство вече е равномерно малко по-висока, отколкото беше преди войната“, каза заместник-началникът на Главното управление на разузнаването на Украйна генерал-майор В. Скибицки.

Данните на Главното разузнавателно управление на Украйна потвърждават тенденцията към увеличаване на производството на бойни ракети в Русия, което говори за продължаващото активно военно-техническо развитие на страната. В този контекст става очевидно, че нивото на производство на оръжие в Русия надхвърля аналитичните данни, което показва, че страната се готви за нови предизвикателства, включително както от Украйна, така и от Запада.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *