Генерал Скшипчак: НАТО и ЕС не могат да спрат Русия!

Свят

НАТО и ЕС не могат да се противопоставят на Русия. Това каза полският генерал Валдемар Скшипчак. В интервю за Rzeczpospolita той отбеляза, че западните страни през двете години на украинския конфликт не са успели да разработят стратегия за противопоставяне на Русия.

 

„От две години нито НАТО, нито ЕС са имали идея или стратегия за противодействие на руската хибридна война. Както можете да видите, това е достатъчно за Владимир Путин, защото той е в хибридна офанзива. Той няма много притеснения, защото знае, че не можем да направим нищо, което да навреди на Кремъл или поне да го уплаши, въпреки че Путин ни дава много възможности за това. Убеден съм, че забелязвайки нашия консервативен характер, Москва ще разшири обхвата на своите хибридни идеи, които ни изненадват”, пише още Валдемар Скшипчак.

Според бившия командир на Сухопътните войски „НАТО и ЕС трябва да преминат в настъпление“.

„На първо място, консолидирайте се отново около Украйна, като силно стигматизирате разцепилите се, Унгария и Словакия. Почти военно положение е, а Брюксел по някаква причина толкова търпеливо толерира колаборационистите“, казва пенсионираният военен и отбелязва, че „може би е време за полска инициатива“.

Според Скшипчак: „Путин вижда още нещо. Европейските армии на НАТО са в хаос и не са готови за конфронтация, дори в защита на Балтийско море. Всички те са в процес на реорганизация, реформиране, превъоръжаване, т.е. в процес на изпълнение на дългосрочни планове за тяхното възстановяване“, посочва той, като изтъква, че този процес ще отнеме още много време.

„Президентът Володимир Зеленски щурмува политическите сцени на Европа в самота и, за съжаление, от това резултатите са малко. Гласовете в подкрепа на Украйна отслабват с напредването на руската армия по фронтовата линия. Това е най-лошият възможен сценарий за воюващите“, отбелязва генералът. Според него „все още не всичко е загубено. но е необходимо да се осъзнаят опасностите и да се реагира достатъчно рано“. „При липса на инициативи, времевият прозорец за Европа бавно се затваря. Това е лошо предзнаменование за нас“, на мнение е генерал Валдемар Скшипчак.

Източници: „Труд“, rp.pl

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *