Ген. Стефан Янев си подаде оставката! Ето какво категорично е отказал на Кирил Петков, и от кого беше подкрепен!

България отблизо

Повече не мога да бъда част от тази правителствена конструкция. Това написа в личния си профил във Facebook министърът на отбраната Стефан Янев.

Обръщам се с изключителна признателност към българските граждани, които застанаха зад мен. Разбира се, по никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция. Специално благодаря на тези от Вас, които днес излязохте и публично изразихте своята подкрепа. Това ми връща надеждата, че нашата държава има бъдеще“, посочи той.

Oтказът наши МИГ-ове и летци да пазят небето над Украйна е в основата на конфликта между премиера Кирил Петков и министъра на отбраната Стефан Янев.

В защита на Янев застана и президента Радев, който каза на Петков, че уволненията не са решение, а риск за националната сигурност.

Toва твърди Епицентър.бг, позовавайки се на източници от Министерството на отбраната.

Това обаче бе отречено от премиера Кирил Петков след заседанието на кабинета. „България не е поела анжажимент да изпраща МИГ-ове в Украйна“, декларира той.

„Не мога да бъда премиер на правителство, което да е заложник на чужди интереси“, посочи той като мотив за раздялата си с военния министър.

На последната среща на върха в Брюксел от България е поискано да изпрати наши изтребители за участие във военния конфликт, според източници от МО.

България има общо 19 изтребители МИГ-29, от които в полет са едва 5-6.

„Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват“, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след извънредното онлайн заседание на европейските външни министри вчера.

„Някои от държавите в ЕС имат такива самолети, отбеляза той и посочи, че тези решения ще се взимат извън европейската рамка. Изпращаме не само въоръжение на Украйна, а и изтребители”, добави Борел.

Вчера и Урсула фон дер Лайнен обеща да прати европейски самолети като военна помощ на Зеленски.

Позиция на НАТО досега е, че нито една държава няма да изпрати нито един свой войник на страната на Украйна. За първи път обаче Брюксел разреши изпращането на военнна техника в помощ на Киев.

Само че как да пратим нашите МИГ-ове, след като украинските ВВС нямат обучени пилоти?

Така се стигнало до идеята да бъдат изпратени 6 броя МиГ-29 от България и 6 броя СУ-25 от Унгария, защото за тях имат пилоти.

Което означава, че всички боеспособни самолети на българската армия, които са съветско производство, може да бъдат прехвърлени на Украйна, за да опита да възстанови контрола над въздушното си пространство. Инициативата обхваща и други страни от Източна Европа, все още разполагащи с подобни бойни самолети.

Страните със съветски самолети са Полша, Словакия и България. Става дума за многоцелевите Миг-29, като в случая с България се посочват за прехвърляне и Су-25, който са щурмови самолети предимно за удари по наземни цели, включително бронирана техника.

Ескадрилите ще действат от полски летища, които са на територията на НАТО и поради това Русия едва ли би дръзнала да ги атакува, тъй като това означава война с алианса.

Президентът Румен Радев е изригнал срещу това. Министърът на отбраната Стефан Янев категорично се е противопоставил на идеята за въвличането на България във войната между Русия и Украйна. И това е ускорило процеса за светкавичното му отстраняване от министреското кресло.

Според експерти не е възможно правителството да се е съгласило да изпрати наши военни да се бият на страната на Украйна, защото това противоречи на позицията на НАТО.

Премиерът Кирил Петков отрече информацията за изпращането на наши самолети пилоти в Украйна. „Ние не може да пазим своето небе, камо ли да пазим небето на Украйна“, заяви той.

Преди малко на редовния брифинг на Европейската комисия бе съобщено, че Полша ще служи като логистичен хъб за военната помощ на ЕС за Украйна. Там ще бъдат събрани предоставените от държавите въоръжения и муниции и ще бъдат прехвърляни към Украйна през общата граница според нуждите.

Запитан дали България, Словакия и Полша, които единствени имат останали съветски бойни самолети, ще ги предоставят на украинската армия, говорител на Европейската комисия заяви, че Украйна има остра нужда от въоръжение. Той обаче не конкретизира дали ЕС ще поиска трите държави да отстъпят самолетите си, като заяви, че въпросите за военната помощ се обсъждат в момента на извънредна среща на министрите на отбраната на страните от съюза.

Имайки предвид всичко това Стефан Янев предупреди за готвен сценарий, който ще е против националните интереси.

„Задачата е да бъде освободен постът на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там“, написа Янев късно снощи във Фейсбук в своя позиция, която взриви политическата сцена у нас.

Янев предупреди и, че „Реализирането на подобен сценарий поставя под риск националната ни сигурност“.

Министърът на отбраната разкрива, че решенията, които предстои да бъдат взети, „не са в интерес на България. Нещо повече – опасни са за страната ни. Опасни са, защото последствията – икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения“.

Министър-председателят Кирил Петков е категоричен,  че ние като част от ЕС трябва да направим всичко, за да приключи войната в Украйна. „За пръв път в историята на ЕС ние сме толкова единни, за пръв път говорим с един глас. Русия трябва да знае, че всички сме единни. Ако всяка държава започне да си прави своята политика във Фейсбук, това не е добре. Ние трябва да реагираме като страна член на ЕС и НАТО“, заяви премиерът, мотивирайки решението си да се раздели с министъра на отбраната.

Според премиера интересът на България не е да се снишава на принципа „преклонена глава сабя не я сече“. По думите му „в Украйна се бият момчета на по 18-19 години, които въобще не знаят защо се бият, а го правят заради решението на един диктатор“.

За риск пред националната сигурност предупреди преди малко и президентът Румен Радев: „Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция“.

Президентът настоява: „В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес“.

В момента в базата на „Граф Игнатиево“ имало брожение сред пилотите, според разкази на военни.

Ако схемата предвижда предаване на всички български МиГ-29 и Су-25, това означава, че сигурността на българското небе ще бъде поета от съюзниците в НАТО.

Поради факта, че се забавя доставката на новите F-16 – вероятно за 2025 г., този период на делегирана отбрана на ключов сектор ще продължи години наред.

Tagged

1 thought on “Ген. Стефан Янев си подаде оставката! Ето какво категорично е отказал на Кирил Петков, и от кого беше подкрепен!

  1. Не са само самолетите…
    Как бихте коментирали „оцеляването ни като народ“? Не е само до 6 хвърчила, които ще бъдат изпържени от руската ПВО за най-много 2 дни. Става въпрос за искането да се разположат американски ракети с ядрено оръжие на наша територия… Май не е никак весело, а?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *