Георги Марков разкри тайни от кухнята на Виктор Орбан и как се противопоставя на САЩ и ЕС

Свят

Унгарският премиер Виктор Орбан е вече 35 години в политиката, а на днешния 30-ти март той празнува своеобразен юбилей във властта. 5 пъти е премиер на Унгария, а през годините се превърна и в безспорен фактор в световната политика.

 

Както споделя и Георги Марков – въпреки че лидер на малка страна, Орбан стана мисионер за нелибералната демокрация, срещу неолиберализма, който в известен смисъл стана по-лош и от комунизма.

Пред БЛИЦ Георги Марков разказва за целия този път на Орбан, но не само в политиката, а и в социалния живот, където той е не по-малко успешен, със своето голямо и здраво семейство, и непоклатими ценности.

 

– Г-н Марков, на прага сме на 35-тата година от основаването на партия „Фидес“, което си е и своеобразен юбилей, не само в рамките на Европа и Европейския съюз, но и изобщо, тъй като няма друг политик, освен Орбан, който да управлява с дисидентска биография за борба с комунизма още отпреди 10-ти ноември ’89 г.

– Точно така! Затова и спокойно можем да кажем, че Орбан е единственият в Европа от управляващите, който е борец за демокрация и не я е наследил.

Едва ли на 30 март 1988 г. Унгария е мислела, че тези няколко десетки момчета, които създават партията „Фидес“ – съюз на младите демократи за борба с комунизма, ще станат явление в политическия живот по-късно, и заедно с нейния лидер Виктор Орбан ще управляват страната пет пъти.

Точно на тази дата в Юридическия университет на Унгария се създава младежката партия, а звездата на Виктор Орбан изгрява една година по-късно, когато на 16 юни 1989 г. на площада на героите, пред стотици хиляди унгарци, и милиони на телевизионния екран, по време на траурната церемония на реабилитацията и погребване костите на унгарския премиер реформатор Имре Наги от 1956 г. от комунистическата власт, излиза едно младо момче с брадичка и с чудесна реторика, и призовава съветските танкове да напуснат страната.

А тогава съветските войски в Унгария бяха 300 000!

Това беше едно послание, което прозвуча като атомна бомба не само в самата Унгария, но и навсякъде по света. Искаше се голям кураж за такова нещо.

Малко по-късно, на 11 септември, Унгария отвори границата с Австрия за хилядите ГДР туристи, които бяха изпълнили улиците на Будапеща. И така падна първата тухла от Берлинската стена!

Орбан веднага беше забелязан от Джордж Сорос и още есента на 1989-та беше изпратен като стипендиант да учи в Оксфорд, но изборите, които в Унгария се състояха през май 1990-та, го накараха да се върне в родината и да участва в тях. „Фидес“ влизат в парламента още на първите избори!

– Какво следва после? Как тръгва кариерата на Орбан?

– 1990-та той влиза в парламента и бързо е забелязан в Либералния интернационал. Като млад студент, естествено, е либерал и две години по-късно зам.-председател на Либералния интернационал, където членува и нашият покоен президент д-р Желю Желев, както и Радикалдемократическата партия на България – тогава проф. Елка Константинова, Мишо Неделчев, Сашо Йорданов и Аспарух Панов, който поддържаше много добри връзки с Орбан тогава. Кореспонденция с него в началото на прехода имаше и Федерацията на независимите студентски дружества на Емил Кошлуков.

През 1998 г. Орбан за първи път печели избори в Унгария и става най-младият премиер в историята на страната, и в коалиция с други две десни формации управлява четири години, като вкарва Унгария в НАТО.

Точно в края на 90-те години е важно да се отбележи, че върху него огромно въздействие оказва Хелмут Кол, чийто любимец става. На неговите митинги впоследствие идваха и Жак Ширак, и Валери Жискар д’Естен – покойните вече велики френски президенти, каквито Франция вече няма.

Под егидата на Кол Орбан прави младежката партия „Фидес“, вече гражданска партия с християн демократична насоченост, и от 2002-ра до 2012-та става зам.-председател на Европейската народна партия на ЕНП. Можем да кажем, че това е златния период на ЕНП. 16 премиера имаше тогава ЕНП, а за сведение към момента те са не повече от 3-4.

Следва интересен период на дълга опозиция. След като през 2002-ра Орбан дава равен резултат зад социалистите, но те правят коалиция с либералите, той остава 8 години в опозиция, проявявайки едно велико търпение, защото 2006-та, когато премиерът социалист, бивш първи секретар на Комсомола на Унгария Ференц Дюрчани каза: „Залъгахме народа, че сутрин, обед и вечер Унгария е пред фалит като Гърция“, тогава хиляди унгарци излязоха на улицата, откраднаха един танк от един музей и тръгнаха към парламента. Нещата много заприличаха на 1956-та, когато беше опожарена сградата на телевизията и всички казаха:

„Викторе, повеждай ни!“

Тогава Орбан запази самообладание и каза крилатата фраза:

„Аз власт с пуч не взимам!

Ще си чакате като дойдат изборите“. И те дойдоха – 2010-та година, когато той буквално разгроми останалите партии, спечелвайки фамозните 2/3-ти мнозинство. Последваха нови избори, 2014 г. Отново 2/3-ти мнозинство. Нови избори, 2018-та – 2/3-ти мнозинство и 2022-ра, когато Сорос обедини цялата опозиция срещу него, в една партийна опозиционна листа и с един партиен мажоритарен кандидат, ги би вече с над 2/3-ти.

За сведение: в Унгария депутатите са 199, Орбан намали техния брой с Конституцията от 2012-та. От тях 106 се избират мажоритарно, а останалите 93 – по листи. Така че Орбан е 5 пъти премиер на Унгария, от които 4 пъти последователно с 2/3-ти, а последният път дори с над 2/3-ти мнозинство.

– А как се развива Орбан идеологически, след като от либерал става християн демократ под егидата на Хелмут Кол?

– Идва 2014-та година, когато в градчето Тушваньош, Трансилвания, където има унгарско население, и където Орбан традиционно ежегодно изнася политически речи, буквално взривява политическия живот на Европа с репликата:

„Унгария ще прави нелиберална демокрация!“

Това показва неговото изключително умение да усеща, че неолибералния модел се проваля и той ще прави нелиберална демокрация, което значи национален суверенитет, историческа памет, традиционен брак, християнски ценности.

Тази реч прозвуча като бомба! И неслучайно. По-късно Стив Банън, съветникът на Тръмп каза: Орбан беше Тръмп преди Тръмп да стане Тръмп!

– През 2022-ра Орган нарече „шега“ решението на Европейския парламент, че в Унгария не може да има пълноценна демокрация…

– Да, така е, но още 2014-та година в тази реч с много аргументи, за която говорим, Орбан каза, че може да има и нелиберална демокрация. И във всичките тези години го доказа.

Но нека тук се върнем за малко и към 2015-та година с няколко важни думи за неговото управление. 2012-та Орбан прие новата Конституция на Унгария. До тогава страната си караше с комунистическата Конституция с много поправки. Тази нова Конституция започва с думите: „Боже, благослови Унгария!“ Това са думи от химна на Унгария, който се пее от 1844 г. и досега не е променян.

Тогава скочиха на Орбан – защо пише тези християнски слова, след като европейските лидери вече бяха спрели да говорят. Той отвърна:

Защото сме християнска страна!

Започнаха да го ядат – защо си написал вътре за светата корона на краля Ищван – искаш велика Унгария? Орбан заяви: „Не, аз не искам Велика Унгария, но това е символ на историческа Унгария. Направих национално допитване за това коя думичка в Конституцията най-добре ще пасне и над 1 милион унгарци казаха: „Короната“! И затова той сложи именно „короната“.

В тази нова Конституция престъпленията на комунизма бяха приравнени с тези на фашизма и за тях нямаше давност!

През същата тази 2012-та, когато прави новата Конституция, Орбан обяви война на монополите. Каза, че приватизацията в комуналните услуги, особено в енергийния сектор, е прекомерна, че държавата не може да бъде суверенна, ако 50 + 1 от енергетиката, 50 + 1 от банките и 50 + 1 от медиите не са унгарски ръце. Не непременно в ръцете на държавата, но в унгарски ръце.

Веднага скочиха от Брюксел, защото бяха много засегнати, тъй като в областта на енергото дружествата бяха германски, във водоснабдяването – френски, но той удържа и направи така, че 50 + 1 от собствеността на този сектор да е унгарска и изпълни предизборното си обещание, което беше много важно за унгарците.

Той обеща: аз дойда ли, битката за евтини режийни в Унгария ще е на живот и смърт. И намали с 25% цените на газа, на водата и на тока. И така е и до днес. Хората получават сметката си за ток и газ. Отляво пише колко е било при социалистите, отдясно – колко е при „Фидес“.

Прогнозата, че успешната битка с монополите на Орбан ще прокуди чуждестранните инвеститори, беше опровергана от живота.

Днес в Унгария се произвеждат не части, а коли. Тук са заводите на Mercedes, Audi, BMW и на Suzuki. А също и Samsung, Simens, Bosh и т.н. Чуждестранните инвестиции в страната не само, че не секнаха, но и заприиждаха, защото страната имаше политическа стабилност и добро законодателство.

– При цялата тази политическа смелост от страна на Орбан, не е ли имало и критичен период до момента в неговото управление?

– През 2015-та година, когато тръгна първата огромна мигрантска вълна. Тълпи от мигранти прекосиха незаконно границата на суверенните европейски страни, поканени от Меркел с идиотската фраза: „Елате, ще се справим!“ Както се видя тя не се справи и миграцията на ножа отне много жертви във Франция, Германия и останалите страни на запад.

Тогава Орбан се противопостави. Каза, че това не са мигранти, защото мигрантите по Женевската конвенция идват на КПП-то, дават си паспортите и искат убежище. А е вълна, която ще е Троянския кон на тероризма! Така и стана.

Орбан направи двойна границата, обучи специални армейски части, които да се борят и 7-8 години по-късно стана пример как се пазят граници.

Всички дойдоха на Орбановия акъл.

Дойде една прословута пресконференция с Ангела Меркел, на която на въпрос за мигрантите, Орбан каза: „Ако аз водя политиката на канцлерката Меркел, ще ме уволнят от работа или ще ме обесят на някой телеграфен стълб, както през 1956 г.“

И понеже Брюксел натисна Унгария да се приемат квоти, Орбан направи референдум, на който 99% от унгарците казаха „НЕ“ на квотите, в число – 3 милиона и 300 000 унгарци гласуваха, а само 50 000 „ЗА“ квотите. Той каза – ние не ги мразим тези хора, но те са чужди на нашия бит, култура и религия, и не подлежат на интеграция. Това беше голям удар и голяма подкрепа на унгарците за него.

– Докато Орбан се радва на неодобрение в Брюксел обаче, родината му привлича сериозни инвестиции, а икономиката расте бързо. Как се стига до подобно икономическо чудо?

– През 2009-та година Орбан казва – ние ще отворим икономиката си на изток. Направи го и какво последва за 12 години управление – 1  милион нови работни места!

В момента 4 милиона и 700 000 унгарци работят. Мощно навлизане на инвестиции от изтока. Китай инвестира и сега, в Дебрецен, завод за батерии – 9000 работни места, което ще направи Унгария трета по производство на батерии в света.

20 000 са южнокорейците, които работят във фирми в Унгария.

Индия направи също огромен завод за гуми. Откриха се много нови авиолинии – Пекин – Шанхай – Будапеща, които през пандемията бяха преустановени. А Китай инвестира 2 милиарда и половина долара за влак стрела от Будапеща – Белград и вече отсечката до Нови Сад е готова.

Да не говорим за руския пазар. Орбан успя да направи така, че унгарските фермери да могат да изнасят продукцията си в Русия. Русия се заля от унгарски лекарства.

Интересно е, че през 2009-та Орбан ненадейно се появява в Санкт Петербург, на конгреса на партията на Путин. И там се разбира с него. Раната ’56-та никога няма да заздравее, но ние не можем да живеем само с миналото, ще си търгуваме и ще си общуваме.

– Орбан е казал, че ако сега Путин посети Унгария, няма да бъде арестуван, тъй като според него решението на Международния наказателен съд води към ескалация, а не към мир.

– Да, точно така е. Иначе двамата с Путин са се срещали 10 пъти за прословутия международен наказателен съд. Унгария е подписала присъединяване към така нареченото римско правило за този съд и не го е обнародвала в Държавен вестник, както е било и още навремето, поради което юрисдикцията на този съд не се отнася до територията на страната.

– Да се върнем за малко към Сорос, който преди години дава стипендия на Орбан. Как се стигна до изгонването на Сорос от Унгария?

– Орбан казва: Да, той ми даде тази стипендия и аз никога няма да отрека, че Сорос, в първите години на 90-те, след падането на Берлинската стена, игра важна роля във финансовата подкрепа на опозиционните партии срещу комунистическите режими. Но аз не мога да не видя, че той се опитва, със своята философия от 1993 година насам, да руши националната държава, чрез неговите НПО – да управлява, да разрушава християнския брак, приемайки джендър идеологията, което Унгария никога няма да позволи и да ни наводни с мигранти.

Орбан би шута на Сорос,

изгони „Отворено общество“ от Унгария и закри неговия университет, който бълваше нелибералната идеология. Сорос се опита – и успя, да обедини цялата опозиция срещу Орбан, но резултата беше по-лош, отколкото, ако се бяха явили по отделно.

Орбан успя да направи така, че да се следят парите, които НПО-тата получават, да бъдат обложени с достатъчно висок данък и да не работят срещу националния интерес на Унгария.

– Зад подобна политическа философия няма как да не стои и достатъчно стабилна семейна политика?

– Двете са неразривно свързани, да. Семейната политика при Орбан беше толкова силна, че дори поляците, след като дойде на власт „Право и справедливост“ на Качински, започнаха да я копират.

Орбан каза – не ни трябват мигранти, а унгарски деца. И проведе много активна политика за подпомагане на унгарското семейство.

– 6 години платен отпуск по майчинство.

– 33 000 евро подарък от държавата безвъзмездно за всяка жена, която се осигурява до 40 години и има 3-то дете.

– Освобождаване от данък на всички майки до 30 години.

– Освобождаване до живот от данък на всички майки с 4 деца.

– Подпомагане на всяко младо унгарско семейство с три и повече деца за купуване на седем местен автомобил с 8000 евро.

– Поощряване на младите семейства финансово да построяват жилища с изгодни заеми. И т.н.

И заварвайки демографска катастрофа 1,2 раждаемост, сега раждаемостта в страната е 1,6. Тоест, Орбан успя да я вдигне.

Тази семейна политика беше най-доброто, с което той успя да спечели младите семейства на своя страна.

Направи и инвестиции в областта на спорта. Той даде близо 1 милиард евро. Направи фантастичен стадион „Ференц Пушкаш“, направи стадиони и на абсолютно всички провинциални будапещенски клубове.

Направи най-модерния плувен комплекс в Европа, най-модерната хандбална зала, най-добрия гребен канал. И можем да кажем, че Унгария е готова днес, ако се наложи да направи Олимпиада. Да не говорим за плувната база. Унгария е посиняла от басейни. Няма градче, в което да няма басейн. Унгарските спортисти се отблагодариха на Орбан.

В страната, освен Формула 1, има и две световни първенства по плуване, а сега, на 19 август – и Световно на открито по лека атлетика.

– Не стана ясно обаче, как така от любимец на Кол, Орбан става любимец на Тръмп?

– Орбан беше последният човек, който посети Хелмут Кол в дома му, на 2016 г., когато той беше вече на количка. И тогава Кол каза крилатата фраза: Имах двама любимци – Виктор и Меркел, остана ми само Виктор, тя съсипа моята Европа. И когато Кол си отиде, съпругата му Майке поиска Орбан да говори на погребението.

Брюкселските бюрократи и лидери буквално полудяха! Как така той ще говори. И говори Макрон, който в живота си не беше виждал Кол. Тогава съпругата на Кол – Майке, покани Орбан на интимното погребение на Кол и той беше един от малкото чужденци там. Той чете молитва и вечерта беше в любимата бирария на Кол в Шпайер.

2016-та година, когато дойдоха изборите в Щатите, Орбан беше единственият европейски лидер, който каза, че подкрепя Доналд Тръмп. И Тръмп спечели изборите. Оттам се създаде тяхната връзка. Тръмп видя, че нелибералната демокрация на Орбан е успешна и макар лидер на малка държава миналата година Орбан стана домакин в Будапеща на най-високия форум на Републиканската партия, на консервативния съюз на Америка СРАС, който се проведе за първи път в Европа, за първи път в Будапеща. На него присъствах и аз.

Бог! Отечество! Семейство! Така Орбан откри форума.

И чудото се случи миналата година, след като Тръмп лично подкрепи Орбан на изборите и той ги спечели през 2022-ра, на 4-ти август лидерът на тази малка държава беше поканен в Далас, за да открие форума на републиканците СРАС – най-високият форум на консерваторите. После Тръмп го покани на вечеря в дома си, в резиденцията си в Ню Джърси, а на другия ден Орбан откри форума, Мелони говори на видео втория ден, а на третия го закри Тръмп.

И сега, на 4-5 май, отново републиканците идват в Будапеща, на новия форум, отново с модератор Виктор Орбан, който ще е под заглавие: „Заедно можем повече! Консерватори от всички страни – обединявайте се!“

Можем да кажем, че Будапеща стана средище на консерватизма в Европа, дори на света, защото тук често може да се види легендарният чешки президент Вацлав Клаус, да се види Мари Льо Пен, Ерик Земур, Марион Марешал, Никола Саркози, Салвини, Вилдерс, Сантяго Абаскал и Тъкър Карлсън, които идват десни.

По покана на Джорджия Мелони през 2019-та Орбан отиде на нейния конгрес и когато се появи на трибуната, целия конгрес извади телефоните и снима. И заедно с Мелони на първия ред започна да пее „Avanti ragazzi di Buda, avanti ragazzi di Pest“ /в превод: „В атака, момчета на Буда! Момчета на Пеща, напред!, б.а./

Песента е италианска, писана през 1956 г. за унгарските събития в Италия, която се пее от феновете на футболния Лацио.

Моята прогноза специално за БЛИЦ е, че догодина на изборите ЕНП ще бъде победена от новата европейска десница, която се формира около Орбан.

– В предварителния ни разговор ми споменахте любопитни факти и за приятелството между Орбан и Бойко Борисов…

– Бойко дойде в Унгария още, когато беше кмет, тоест преди 2009 година. Тогава Орбан още беше в опозиция, но вече зам.-председател на ЕНП. И двамата много си допаднаха, по чисто човешка линия. Тяхното приятелство е вече от 15 години.

Орбан много хареса оградата, която Борисов направи навремето, която, за да я инспектира лично, Борисов кацна в Бургас. И на 30 ноември 2016-та Орбан го награди с най-високо унгарско държавно отличие – Специалния кръст на Унгария. Аз имах шанса да присъствам на церемонията, защото Бойко ме взе в самолета.

Когато мина награждаването и журналистите напуснаха, Орбан отвори шампанско и каза: „Сега сме само двете делегации. Искам да ви кажа, че съм работил през годините с много български премиери, но никога така добре, както с Борисов. Европа и Унгария има интерес той да бъде премиер.“

След което и публично го подкрепи. Независимо че Орбан напусна ЕНП и мина вдясно, Бойко си остана лоялен на ЕНП, а между двамата и до ден днешен си съществува това човешко, а и политическо приятелство.

Орбан е баща на пет деца, има петима внуци, а всичките му съратници, които тръгнаха с него през 1988-ма, до момента не се скараха с него, нито той с тях. Той се оказа, освен силен характер, и голям лидер, и много корпоративен играч. Партията му, от 1992-1993-та насам, не е имала никакви трусове.

Орбан спечели много на последните избори, защото постави мотото „Война или мир“ като предизборен лозунг. 1 000 000 унгарци излязоха на шествие, на 15 март миналата година, срещу опита Орбан да бъде свален чрез организациите на Сорос.

Орбан осъжда войната, но е за мир и не дава оръжие.

Но и не допуска оръжие през Унгария. Той изпълнява волята на своя народ. А такъв резултат никой не е постигал след падането на комунистическия режим.

Орбан казва така: Ние сме срещу войната, за мир, за териториалната цялост на Украйна, но това не е нашата война. Украйна не е член на НАТО, нито на ЕС, за да се водят преговори.

През нашата територия войски няма да минават и оръжия няма да даваме.

Участваме в санкциите, но не енергийните, защото това иначе означава да отидем на лов и да се гръмнем в крака. А и Орбан е сключил договор с руснаците до 2026-та за газ на преференциална цени.

Тръмп пък заяви по повод войната: Това е една луда война, в която се дават луди пари и която аз мога да спра за 24 часа, ако бях президент. Тя никога нямаше да се случи, ако аз бях президент.

Изборите в Америка наближават и той вече набира пълна скорост и само догодина ще видим, че отново ще стане президент. Но дори и да е десантис, губернаторът на Флорида също се обяви срещу тази война, санкциите заради която вместо да се стоварят върху руските глави, се стовариха върху европейските.

Най-пресният факт е, че в германския парламент стоят с шапки и палта, по хотели ми се оплакват сега от Нюрнберг и Берлин, че е 15 градуса температурата.

– И за финал, как стигнахте до идеята да напишете книга за Виктор Орбан? Интересно е и дали сте имали личен разговор с него през годините?

– Написах книгата „Феноменът Виктор Орбан“ с техническата помощ на Валя Велева, но за да стане ясно откъде тръгва всичко, ще се върна съвсем малко назад във времето. През 2001-ва, когато унгарският футбол честваше своята 100-годишнина, аз бях вицепрезидент на Българския футболен съюз. Присъствах на честването в Будапеща и за първи път видях как пеят с Орбан. Бях заедно с Мишо Касабов тогава и се снимахме.

През 2012-та, когато Орбан направи новата Конституция и започнаха луди атаки срещу нея, аз я защитих, защото смятам, че е чудесна. Тя въвежда християнските принципи, историцизма, светата корона и защитата на семейството.

Тогава написах една статия за БЛИЦ, в която защитих новата унгарска Конституция. Когато статията излезе, казах на покойната ми вече съпруга Мария да я преведе, тъй като тя бе най-добрия преводач в нашето посолство. Преведена я изпратих на Орбан по пощата.

Само 20 дни по-късно се звъни в българското посолство и за късмет попадат по телефона на съпругата ми. В посолството ни след това се изтъпани един унгарец, Кокарда, за да връчи официално писмо от Орбан до мен, в което се казва, че е много мило, че съм защитил унгарската Конституция.

В статията бях сложил и снимката ни от мача за 100 години унгарски футбол. Така започнахме тогава кореспонденция с Орбан – аз му пиша, той ми отговаря. И така до 2016-та, преди да награди Бойко, Орбан дойде в България заедно с вътрешния министър. Имаше вечеря с Борисов, на която Бойко ме покани да присъствах.

Подарих на Орбан една много рядка бутилка вино, а той по-късно ми писа, че е много трогнат от подаръка, но не от неговата номинална стойност, а по вложените чувства и обич.

След това, когато започнах да говоря много и по всички родни телевизии за Орбан, защото тогава още нямаше – и при Цветанка Ризова, и при Хекимян, и при покойния Митко Цонев, бях единствен в България, който защитаваше политиката на Орбан за границите, същевременно нападах Меркел. И все по-прав ставах! Защото заклаха малолетната Мия в град Кандел – закла я един афганистанец, който на 17 години е приет от немско семейство, за да бъде интегриран, а искал да прави секс с 15-годишна, тя не пожелала и той я заклал.

След това стана премазването на Коледа в Берлин на стотици десетки германци.

После дойде и убийството в Кемниц на иракчанин, който буквално размазва главата на едно момче, което защитава приятелката си.

Правейки всички тези акции в защита на Орбан, един ден Кеворк Кеворкян, с когото сме много близки, ми каза: „Вземи и напиши всичко това, той е феноменален човек!“

Така през 2019 година реших да напиша тази книга и стана така, че „Сиела“ я издадоха точно за 11 септември – 30 години от първата тухла на Берлинската стена. Тогава, помня, че бях в Будапеща, да прибирам дъщеря си за училище. И видях с очите си как превеждаха телената ограда.

За моя чест представих книгата в българския парламент, дойдоха представители от всички партии – Тома Томов от БСП, Весела Лечева, проф. Иво Христов, цялата група на ГЕРБ. За мен беше голямо предизвикателство! Тръгнах из страната, имаше голям интерес, опашки за автографи.

И винаги накрая оставаха по няколко човека, който да ме попитат:

„Добре, кога ще стане и при нас така?“ Отговарях: Никога, защото не може да се сравняваме с Унгария.

Все едно да ме питате защо те имат метро от 1897 г., първото електрическо в Европа, а ние нямаме?! Защото през ’56-та те се разбунтуваха и единствени се биха със съветски войски – 3000 съветски танка, а ние бяхме по-ниски от тревата. Или да ме питате защо те отвориха границата с Австрия, а ние не отворихме нашата с Гърция?!

Има огромна разлика в манталитета.

Когато книга излезе, изпратих на Орбан снимки от представянето й в цялата страна, някои от които бяха много трогателни. Няма да забравя как на едно от представянията при мен дойдоха момиченце и момченце, които се интересуваха от Орбан, защото решили да учат политология.

В Добрич, по време на едно от събиранията, организирани от ГЕРБ, имаше празник на пожарникарите. И при мен идва един пожарникар. Казва: „Ела да ни разкажеш за Орбан“. Разказах им, оставих книжки и се снимахме.

През есента на 2019-та Орбан ме покани официално в резиденция „Кармелита“ – на кафе. И каза: „Професоре (а аз не съм професор, но той от уважение), за мен е много голяма чест конституционен съдия да напише книга за мен!“

Беше много мило, че той ме заведе до бюрото си. Каза – ето, това ми е бюрото, адвокатското бюро, подарено ми от родителите на жена ми за адвокат, но аз бях все в опозиция, 16 години, и сега си го нося.

Междувременно книгата беше преведена и на унгарски. Случи се по време на пандемията, от един от известните българи в Унгария. Само че там не е „Феноменът Орбан“, а „Явлението Орбан“. Имаше голям успех и в Унгария.

А когато Орбан беш избран миналата година за премиер на Унгария, за пети и четвърти пореден път, аз гледах по телевизията, и умрях от кеф. Живеех на минути от там. Излязох така, както си бях по къси панталони, и се засякохме с него. Орбан беше с жена си, а аз станах първият чужденец, който го поздравява за петия мандат.

Интервю на Анелия ПОПОВА

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *