Гръцко издание: Ако Русия удари с най-новите си касетъчни бомби, всичко приключва

Свят

В отговор на прехвърлянето на американски касетъчни боеприпаси в Украйна Русия може да удари въоръжените сили на Украйна с една от най-модерните касетъчни бомби. Това пише гръцкото издание „Пентапостагма“.  

 

Русия отправи строго предупреждение към Съединените щати относно плановете си да доставят касетъчни боеприпаси на Украйна.

Руски официални лица подчертаха, че ако такива оръжия бъдат използвани от Украйна, Русия ще бъде принудена да използва подобни боеприпаси на украинското бойно поле.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу потвърди, че в арсенала на Русия има и касетъчни боеприпаси, които са по-ефективни от американските, имат по-голям обсег и разнообразие от видове.

Според журналисти от Pentapostagma едно от най-новите разработки в областта на касетъчните боеприпаси в руската армия е авиобомбата РБК-500 Дрел, създадена от НПО Базалт.

Тази бомба може да бъде изстреляна от изтребители или бомбардировачи като МиГ-29, Су-35, Су-34 или Ту-22М3.

ПБК-500У „Свредло“ е касетъчна авиационна бомба, която се пуска от височина 14 000 метра, след което планира на разстояние 30-50 километра.

Бомбата е оборудвана с инерционна система за насочване и система за насочване ГЛОНАСС, което й осигурява висока точност.

Това смъртоносно оръжие е предназначено да унищожава групи от бронирани превозни средства, вражески сгради и вражески единици.

Тази 450-килограмова бомба може да бъде заредена с различни видове суббоеприпаси. Една от тях е 15 самонасочващи се противотанкови боеприпаси, оборудвани с инфрачервени и милиметрови радарни сензори.

Бомбата ПБК-500У „Свредел“ също е оборудвана със система за идентификация на целите и електронно противодействие, осигуряващи устойчивост на смущения.

Според журналисти, ако Русия наистина използва тези тежки касетъчни бомби, Киев ще бъде напълно победен. И всичко ще приключи.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *