Денков: Асен Василев – вицепремиер, ген. Атанасов – шеф на НС, Никола Минчев – водач на евролиста

България отблизо

Асен Василев – втори вицепремиер, ген. Атанас Атанасов – шеф на Народното събрание, а Никола Минчев – водач на листата при евроизборите.

За такова разпределение на ключови постове в държавата се разбра от интервюто на премиера Николай Денков, който отговаря на въпроси от граждани и журналисти във фейсбук днес.

На 6 януари правителството навърши 7 месеца, откакто встъпи в длъжност.

Министри ще бъдат сменяни, само ако с Мария Габриел сме съгласни с дадена рокада.Много по-добре е министрите да изпълнят програмите си. Смени ще бъдат правени, само където е необходимо, очаквам да са единични случаи. 

Ако ГЕРБ държат на предложението си, няма нищо лошо Асен Василев да бъде втори вицепремиер след ротацията. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Facebook. „Важно е всеки министър да бъде оценяван според работата, която е свършил.

Следващите дни ще обсъдя с Мария Габриел информацията, която съм събрал относно това кой как се е справил с управленската програма. Когато ние двамата имаме консенсус, отиваме при партийните лидери. Няма промяна – ще се разменим с нея на премиерското и вицепремиерското място.

Не сме обсъждали промяна на първоначалната договорка при ротацията. 

След разговори с ПГ на ДПС ще се реши дали ще разчитаме на тяхната подкрепа, но няма да правим компромиси. Ако те са готови да подкрепят състав на кабинет, който ние смятаме за добър, тогава ще приемем подкрепа от тях.

Председател на НС може да е както Никола Минчев, така и Атанас Атанасов“, обясни той.

Никола Минчев вече е бил председател на парламента, ген. Атанасов има голям парламентарен опит. Идват и европейски избори, Никола Минчев е добър водач на такава листа. Трябва да се обсъдят задачите, които имаме, защото ако той влезе в роля на председател на парламента, няма да може да влезе в друга, категоричен бе Денков.

 

 

По думите му повече експерти, отколкото политически лица са удачни за позиции в съдебната система. „За конституционен съдия би бил подходящ не политически оцветен човек, който има богат опит в сферата. Не смятам за правилно ген. Атанасов да бъде кандидат, а по-скоро лице от юридическите среди“, заяви Денков.

Конституцията

„Това, че Радев представя пред КС промените в Конституцията не е лошо. Той не атакува правосъдната система, а ограничаването на неговите права по отношение на служебното правителство. Причината е, че са промените са направени така, че да се избегне еднолично управление на президента. Неприемлив е езикът, който използва. Държи се като опозиционен лидер, да направи партия и да спечели избори, ако иска да говори така. Всичко друго не съответства на позицията му“, смята той.

Шенген

Президентът атакува не толкова правосъдната система, а ограничаването на правата си в частта за служебното правителство. Тези промени бяха направени така, че да се избегне възможна злоупотреба и еднолично управление на президента. Нормално е да ги атакува. Но е скандален начинът, по който го прави и езикът, който използва. Това е  неприемливо за президент, който по конституция трябва да олицетворява единението на нацията. Той се държи като опозиционен лидер. Ако иска да използва този език и атаки, нека да излезе и да направи партия, и с нея да спечели избори и да променя конституцията. Всичко друго не съответства на позицията, която той заема в момента, настоя Денков.

Президентът имаше пълната възможност миналата година с неговото еднолично управление да вкара България в Шенген, но не можеше да се случи нищо, защото трябваха промени. Той ясно трябва да каже ясно, че България нямаше как да бъде приета без редовно правителство и редовен парламент. Това постижение е, благодарение на правителството и парламента, които имаме в последните 7 месеца, подчерта той.

 

 

Сред ползите от присъединяването ни са, че няма да се чака на опашки, а и туристите ще са облекчени в придвижването си. За бизнеса е много важно да паднат и сухопътните граници. Реалистично е да търсим решение за пълно присъединяване в края на 2024 г. и началото на следващата. Преговорите със сигурност ще започнат през настоящата година“, категоричен е премиерът.

Дезинформация, която плаши хората – така той окачестви информациите, че България се е съгласила да приеме хиляди бежанци срещу влизане във въздушен и воден Шенген. „Ще създадем координационно звено към МС за борба с дезинформацията. Обсъжда се създаване на отделен закон или допълване на текстовете за Националната сигурност“, посочи Денков.

Еврозоната

„Единственото, което ни спира в момента, е по-високата инфлация. Тръгваме от по-ниски доходи. Срещнах се с президента на ЕЦБ, тя каза, че единствено инфлацията е това, по което трябва да работим. С финансовия министър обсъждаме какви още мерки можем да предприемем за намаляване на инфлацията. Част от нея идва от по-високите доходи за последните години, но и заради наваксването и по-високия растеж на БВП- близо 2%“, обясни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *