Денков постави на Борисов три условия и заплаши: Ще си тръгна!

България отблизо
„Това, което наблюдавам през последните дни, е преходът от предизборни пламенни речи към следизборна психотерапия. . Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред БНР. „Ако всичко тръгне накриво – както стана през 2015 г. с предишния опит за правосъдна реформа, ще си тръгна“, посочи той, но подчерта, че никой в парламента не му е началник.
В последните дни Борисов отправя остри критики към партньорите си в управлението на страната, като и вчера на Националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търново  прозвучаха нападки на тема корупция и за Бюджет 2024.

 

Денков очаква същият тип театрална сценка за Бюджет 2024 като в предишните години. Той е сигурен, че депутатите ще приемат добър бюджет за следващата година.

 

„Една от неизвестните е дали финансирането по ПВУ ще се случи в края на 2023 г. или в началото на 2024 г.“, посочи премиерът в интервю за БНР.

 

„Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3% дефицит, а оттам нататък приходи и разходи трябва да се обсъждат експертно. Приказките на едро да няма дефицит не помагат особено защото е в пълно противоречие с исканията „дайте да дадем на кметовете“, каза Денков.

 

Той е виждал как протичат обсъжданията на бюджета – сблъскват се интереси, но накрая резултатът е добър.

 

„Ясно е, че за загубата на някои ключови градове за ГЕРБ е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване на резултатите и опит да се отиде на следващ етап – бюджет, конституционни промени. ГЕРБ ще влезе в работен режим, от който всички имаме нужда“, каза още премиерът.

 

Денков подчерта, че бюджетът за капиталови разходи е с 50% по-голям от сегашния. Твърденията, че няма средства за общините са неверни, коментира премиерът. Няма да правим чешмички, няма да правим стадиони там, където няма отбор, заяде се леко Денков с партията на Бойко Борисов. Резултатът от постната пица в бюджета по време на управлението на ГЕРБ е този, че България е на опашката на ЕС по отношение на минимална заплата и ниски доходи.

 

„Никой в парламента не ми е началник. Ако искат да сменят правителството, това е тяхно право“, категоричен бе министър-председателят.

 

„Имам висок праг на целенасоченост. Искам да развием България с неща, които сме изостанали – правосъдната реформа, енергетика“, посочи той.

 

Премиерът очерта и три варианта, в които кабинетът ще падне, а той „ще си тръгне“:

 

„Ако всичко тръгне накриво – както стана през 2015 г. с предишния опит за правосъдна реформа, ще си тръгна“.

 

„Ако ГЕРБ тръгне накриво, ако не можем да направим промените в Конституцията, ще си тръгна“. Това важи и ако „Народното събрание не приеме бюджет, който правителството да изпълни“, посочи той.

 

„Ако ГЕРБ кажат, че не искат това правителство, ще си тръгна“, каза още той.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *