Дилма Русеф ще оглави най-важната институция на държавите от БРИКС

Свят

Дилма Русеф – бившият президент на Бразилия в периода 201о-2016 г. и първата жена президент на Бразилия, ще оглави Новата банка за развитие, учредена от страните, които влизат в обединението БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), съобщи вчера в. „Естадо ди Сао Пауло“, предаде ТАСС.

 

Припомняме, че Дилма Русеф има български корени. Бащата на Дилма, Петър Русев е от Габрово и е бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП той е принуден да избяга от България през 1920 г. Първо отива във Франция, после в Бразилия, където се оженва и се ражда дъщеря му Дилма Русеф. Дилма продължава делото на баща си като се бори за правата на трудовите хора. Тя придобива широка популярност в Бразилия и през 2010 г. бразилците я избират за президент на страната.

По информация на изданието, предложението на новото правителство на южноамериканската държава за нейното назначение начело на финансовата институция на мястото на Маркус Троихо, протеже на бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро, е било посрещнато положително от партньорите на Бразилия.

Русеф ще бъде на поста до края на текущия бразилски мандат в ръководство на банката през 2025 г. На Троихо е било предложено да подаде оставка и да премине на работа в администрацията на щата Сао Пауло, където губернатор е бивш министър на Болсонаро.

Самата Русеф, по информация на „Естадо ди Сао Пауло“, ще придружава през втората половина на март новия президент на Бразилия Лула да Силва по време на визитата му в Китай.

Новата банка за развитие е учредена от държавите от БРИКС въз основа на междуправителствено споразумение, подписано на четвъртата среща на високо равнище на обединението през юли 2014 г. в бразилския град Форталезе.

Новата банка финансира инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие в държавите от БРИКС и развиващи се страни. От 2021 г. в Новата банка за развитие са приети Обединените арабски емирства, Уругвай, Бангладеш и Египет, допълва БТА.

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *