Дъглас Макгрегър разкри кога ще приключи войната в Украйна!

Свят

Автор: Дъглас Макгрегър, The American Conservative

Отказът на Вашингтон да признае легитимните интереси на Русия в областта на сигурността в Украйна и да преговаря за прекратяване на войната е пътят към продължителен конфликт и човешко страдание.

Междувременно вътре в администрацията на Байдън расте загрижеността, че украинските военни усилия ще се сринат под тежестта на руската офанзива. И тъй като земята в Южна Украйна окончателно замръзва, опасенията на администрацията са оправдани. В интервю, публикувано в „Икономист“, ръководителят на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужний признава, че руската мобилизация и тактика дават резултат. Той дори намекна, че украинските сили може да не са в състояние да издържат на предстоящото руско настъпление.

Въпреки това Залужний отхвърли всякаква идея за споразумение чрез преговори и вместо това помоли за повече оборудване и подкрепа. Той настоява, че с 300 нови танка, 600-700 нови бойни машини на пехотата и 500 нови гаубици все още може да спечели войната с Русия.

В интерес на истината, генерал Залужний не моли за помощ, а за нова армия. В това се крие най-голямата опасност за Вашингтон и неговите съюзници от НАТО. 

Когато нещата вървят зле за външната политика на Вашингтон, истинските вярващи във великата кауза винаги черпят дълбоко от кладенеца на идеологическата самозаблуда, за да се подсилят за последната битка. Блинкен, Клейн, Остин и останалите от партията на войната продължават да обещават вечна подкрепа за Киев, независимо от цената. Подобно на “best and the brightest” (умните и красивите, бел.ред.) от 60-те години на ХХ век те са готови да жертват реализма в полза на пожелателното мислене, за да се топнат в пръските на суетата и саморекламата при публичните си посещения в Украйна, които следват едно след друго.

Този спектакъл плашещо напомня на събитията отпреди повече от 50 години, когато марионетната война на Вашингтон във Виетнам се провали. Съмненията в администрацията на Джонсън относно разумността на сухопътна операция, за да се спаси Сайгон от сигурно унищожение, изчезнаха. През 1963 г. Вашингтон вече има 16 000 военни съветници във Виетнам. Идеята, че Вашингтон подкрепя правителство в Южен Виетнам, което може да не спечели срещу Северен Виетнам, беше отхвърлена с лека ръка. Държавният секретар Дийн Ръск заяви: „Няма да се изтеглим, докато войната не бъде спечелена.“

През пролетта на 1965 г. американските военни съветници вече умират. Генерал Уестморланд, тогава командир на Командването за военна помощ във Виетнам, докладва на LBJ (Линдън Б. Джонсън): „Все по-очевидно е, че съществуващите нива на помощ от страна на Съединените щати не могат да предотвратят разпадането на Южен Виетнам… Северен Виетнам настъпва, за да убие… Действайки по искане на южновиетнамското правителство, трябва да се вземе решение за ангажиране във възможно най-кратък срок на 125 000 войници на Съединените щати, за да се предотврати комунистическото превземане.“

Безусловната подкрепа на администрацията на Байдън за режима на Зеленски в Киев достига стратегическа точка на пречупване, не по-различна от тази на Линдън Джонсън през 1965 г. Точно както през 1964 г. LBJ внезапно реши, че мирът и сигурността в Югоизточна Азия са жизненоважен стратегически интерес на САЩ, сега администрацията на Байдън изтъква подобен аргумент за Украйна. Подобно на Южен Виетнам през 60-те години, Украйна губи войната си с Русия.

Украинските болници и морги са пълни с ранени и умиращи украински войници. Упълномощеното от Вашингтон лице в Киев пропиля човешкия си капитал и значителната западна помощ в поредица от самоунищожителни контраофанзиви. Украинските войници, които поддържат отбранителните линии срещу руските войници в Южна Украйна, са смели мъже, но не са и глупаци. Спартанците при Термопилите са били смели, но въпреки това са загинали.

Истинската опасност сега е, че Байдън скоро ще се появи по телевизията, за да повтори изпълнението на Линдън Б. Джонсън от 1965 г., като замени думата „Южен Виетнам“ с „Украйна“:

Тази вечер, скъпи американци, искам да ви говоря за свободата, демокрацията и борбата на украинския народ за победа. Никой друг въпрос не вълнува толкова нашия народ. Никоя друга мечта не поглъща така милионите хора, които живеят в Украйна и Източна Европа… Не говоря обаче за нападение на НАТО срещу Русия. По-скоро предлагам да изпратим в Украйна ръководена от САЩ коалиция на желаещите, състояща се от американски, полски и румънски въоръжени сили, които да установят сухопътен еквивалент на „зона, забранена за полети“. Мисията, която предлагам, е мирна, за да се създаде безопасна зона в най-западната част на Украйна за украинските сили и бежанците, които се борят да оцелеят от опустошителните атаки на Русия…

Катастрофата, обвита в реторика, не е начинът да спасим народа на Украйна. Войната в Украйна не е фантазия от „Call of Duty“. Тя е разширяване на човешката трагедия, която създаде разширяването на НАТО на изток. Жертвите не живеят в Северна Америка. Те живеят в регион, който повечето американци не могат да открият на картата. Вашингтон призова украинците да се бият. Сега Вашингтон трябва да ги призове да спрат.

Правителствата на страните от НАТО са разделени в мнението си за войната в Украйна. С изключение на Полша и вероятно Румъния, никой от членовете на НАТО не бърза да мобилизира силите си за дълга и изтощителна война с Русия в Украйна. Никой в Лондон, Париж или Берлин не иска да рискува ядрена война с Москва. Американците не подкрепят започването на война с Русия, а онези малцина, които го правят, са идеолози, повърхностни политически опортюнисти или алчни изпълнители на отбранителни поръчки.

Когато американските сили най-накрая се изтеглят от Югоизточна Азия, американците смятат, че Вашингтон ще прояви по-голяма сдържаност, ще признае ограниченията на американската мощ и ще води по-малко войнствена и по-реалистична външна политика. Тогава американците сгрешиха, но сега американците и европейците знаят, че отказът на Вашингтон да признае легитимните интереси на Русия в областта на сигурността в Украйна и да преговаря за прекратяване на тази война е пътят към продължителен конфликт и повече човешки страдания.

Войната може да приключи само когато САЩ признаят законните интереси на Русия в Украйна и се изтеглят завинаги от тази страна.

Дъглас Макгрегър, полковник (в оставка), е старши сътрудник в The American Conservative, бивш съветник на министъра на отбраната в администрацията на Тръмп, награждаван ветеран от войната и автор на пет книги.

Източник: theamericanconservative.com

Превод: „Гласове“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *